Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spontan jamsession höjdpunkt under pipfestival

/
  • 1   Steinar Ofsdal, professor i folkmusik vid musikakademin i Oslo, Anderas Hoffman, Härjedalens kulturcentrum, och Ingrid Enarsson, konstnär, vars flöjter ställs ut i Lillhärdal, studerar en sälgflöjt, även kallad vårflöjt.
  •     2   Steinar Ofsdal, professor i folkmusik vid musikakademin i Oslo, spelade traditionella svenska visor på sälgflöjt, eller vårflöjt, tillsammans med besökarna på folkmusikfestivalen.

Konserter, konst och utbildning i musik av namnkunniga lärare dominerade årets folkmusikfestival Härjedalspipan Revisited på Härjedalens kulturcentrum i Lillhärdal.

Annons

– Vi har haft fler besökare än tidigare år och det är glädjande, säger Flavia Devonas vid Härjedalens kulturcentrum som anordnar festivalen som tar avstamp i den traditionella flöjten härjedalspipan.

Elisabeth, från Uppsala, har spelat folkmusik på fiol i många år och härjedalspipa och nyckelharpa i tio år.

– Jag tycker att det är jättetrevligt att Härjedalens kulturcentrum upprätthåller det här och de har verkligen lyckats få fram det allra bästa. Jag är överraskad och glad över att två personer utan egentlig anknytning till svensk folkmusik plockar upp och förmedlar de här traditionerna och den här kunskapen, säger Elisabeth. Det enda jag saknar är boende i Lillhärdal.

Helgens fem workshoppar, där vem som helst kunde delta och få musikundervisning av högskolelärare från Finland, Sverige och Norge, lockade elever från Härjedalen och andra delar av Sverige och världen.

– Vår publik är nöjd med konceptet. Vi har lyckats bli den mötesplats mellan olika musikstilar och instrument som vi vill vara. Besökarna träffas, pratar och spelar. På lördagskvällen hade vi en spontan jamsession till klockan två. Det var fantastiskt, säger Flavia Devonas.

Nu börjar hon planera för nästa års festival.

 

Annons