Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storsatsar på nya skogsmaskiner

/
  • Mats-Peter Busk är skördarfödare i den nya skördaren som Stora Enso har införskaffat till sitt lag i Lillhärdal.
  • Mats-Peter Busk är skördarfödare i den nya skördaren som Stora Enso har införskaffat till sitt lag i Lillhärdal.
  • Den nya skördaren har kranen bakom hytten vilket ger föraren en bättre sikt.

Skogsbolaget Stora Enso skog väljer nu att satsa stort till deras egna körlag i Lillhärdal. En ny skördare har köpts in för cirka fyra miljoner kronor och den ska slutavverka i området runt Sveg och Lillhärdal. Satsningen hoppas de på sikt ska ge mer klirr i kassan.

Annons

– Vi har räknat ihop och kommit fram till att vi hade råd att investera i en ny skördare. Duktiga förare och att maskinen har en ökad kapacitet gör att det blir lönsamt, säger Victoria Woxlin, produktionsledare i Sveg.

Den nya skördaren är en Ponsse Scorpion king och har flera funktioner som bidrar till att hålla en hög produktivitet samtidigt som arbetsmiljön för föraren är bättre. Bland annat är den stabilare och stadigare, vilket gör att körningen blir behagligare. Skördarens aggregat är ett så kallat flerträdsaggregat, vilket innebär att den kan kapa flera träd samtidigt och på så vis komma upp i en högre produktion. Kranen är också placerad bakom hytten vilket ger föraren bättre sikt.

– En annan orsak är också att vi har så nära till service, vi använder oss av ett lokalt företag i Sveg som är väldigt duktig på de här maskinerna, säger Viktoria Woxlin.

Sedan ungefär en månad tillbaka är skördaren på plats i skogarna runt Sveg och Lillhärdal. Mats-Peter Busk är en av förarna och han är nöjd med den nya maskinen.

– Det går bra, men det är lite ovant såklart, man trycker på fel knappar och så. Men man känner att maskinen är starkare och tar mer än den gamla, säger han.

Förutom en skördare så är det också en ny skotare på gång, den beräknas komma i slutet av året.

– Totalt blir det en investering på runt sju miljoner, säger Viktoria Woxlin.

Annons