Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort engagemang för flyktingar i Härjedalen

/
  • Många slöt upp för att få information från migrationsverket, här är det  Robin Åslund på mottagningsenheten i Sveg som förklarar vad som gäller, samt för att diskutera hur man bäst organiserar hjälpen.
  • Malin Odén, Mahmod Alkwas och Maria Ekelund har haft fullt upp att ta emot och distribuera hjälp till flyktingar på framför allt Krokströmmen, men även andra ställen, de senaste veckorna.
  • Robin Åslund var både glad och förvånad över det stora engagemanget för flyktingarna.

Ett meddelande på Facebook om akut hjälp med mjölkersättning till en två månaders bebis satte bollen i rullning. Nu strömmar det in kläder och leksaker och gruppen "Ge en gåva till andra i Sveg" har över tusen medlemmar.

Annons

Matsalen på flyktingförläggningen i Krokströmmen var i det närmaste knökfull förra helgen, när ett tjugotal härjedalingar samt flera asylsökande, personal och migrationsverket fanns på plats. Efter nödropet och bildandet av Facebookgruppen "Ge en gåva till andra i Sveg", i slutet av september, har initiativtagarna Mahmoud Alkwas, Maria Ekelund och Malin Odén haft fullt sjå med att ta emot kläder, leksaker och annat som folk vill skänka till de som söker asyl och bor i Härjedalen.

– Jag vet att Modi (Mahmoud) har källarförrådet fullt, själv har jag en tio - tolv säckar hemma och Malin har lika mycket, och vi har kört hit flera billaster. Det gör ont i hjärtat när man ser barn utan bollar och andra saker som vi tar som naturligt. Och vuxna som går utan ordentliga skor och utan vinterkläder. Vi har delat ut en hel del men det kommer nya familjer hela tiden, säger Maria Ekelund.

Vildmarkscampen Krokströmmen, några mil utanför Ytterhogdal, har varit flyktingförläggning sedan förra sommaren. Drygt 80 personer, vuxna och barn, bor där i dagsläget och ända sedan starten har människor åkt ut med kläder och andra förnödenheter. Röda korset i Ytterhogdal har undervisning i svenska på förläggningen, men hjälpen med kläder är mest privata initiativ, och en del av kläderna som folk skänker är i dåligt skick. Det blir också lätt lite stökigt i de garage på Krokströmmen där kläderna förvaras. För att få lite styr på hjälpen, och även få information från migrationsverket och personalen om läget på Krokströmmen, kallades det till möte på flyktingförläggningen i söndags.

Där efterlystes bland annat information om när det kommer nya familjer, så att de som hjälper vet vad för kläder och saker de ska ta med sig. Men det blir svårt, förklarade Robin Åslund, handläggare på migrationsverkets mottagningsenhet i Sveg.

– Asylprocessen styrs av lagar och omfattas av en väldigt stark sekretess. Vi kan inte lämna ut någon information om vilka människor som kommer hit.

Han var både förvånad och glad över det stora engagemang som visades.

– Jag trodde väl att det skulle vara kanske fyra personer här, men att det blev så många fler, det är väldigt roligt. Det stora engagemanget från samhället för flyktingar, det är väldigt viktigt, säger han.

Dagersättningen till de asylsökande på Krokströmmen ligger på runt en 20-lapp per vuxen. Det räcker inte till mycket, enligt Maria Ekelund och behovet inför vintern är fortsatt stort.

– Vinterkläder, skor, men också pulkor, skidor och kanske någon snowracer till barnen. Vi har jour i princip dygnet runt och tar emot saker, säger hon.

Annons