Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse för jaktprov

/
  • Roger Hedlund och Anders Stensson tog en tur med sina hundar Yscha och Nisse Carlsson.

Specialklubben för skällande fågelhundar har under helgen genomfört jaktprov i Vemdalen under helgen. Totalt gjordes 23 prov och det fanns gott om fåglar för hundarna att söka upp.

Annons

Det har blivit något av en tradition att SSF lägger utlysta jaktprover i Vemdalsområdet.

– Vi har varit i Hede-Vemdalen sedan början av 90-talet, berättar klubbens ordförande Roger Hedlund.

I Vemdalen finns det bra med tjäder och orre vilket är viktigt men det allra viktigaste är att det finns markägare som ställer upp och upplåter mark.

– Det behövs många olika området och ett prov ska kunna pågå i tre timmar, berättar Anders Stensson som är ordförande i den lokala klubben.

I specialklubben finns två raser, Norrbottenspets och Finnspets. Antalet medlemmar är 1800 vilka fördelas på elva lokalklubbar.

– Jaktproverna är viktiga för att avelsarbetet ska bli bra. Vi har de två friskaste hundraserna i landet och vi hoppas att fler som äger de här två raserna ansluter sig till klubben, säger Hedlund som påpekar att jaktproverna inte riktar sig mot någon elit.

– Vi vill ha bredd och det är inte så svårt att göra ett jaktprov.

Under ett prov så bedöms bland annat hundens förmåga att hitta fågel, vilken fart och vidd det är på söket samt hundens förmåga att hålla kvar fågeln i trädet.

– Fågeljakt med trädskällare är en väldigt bra jaktform, det är lättsamt, man kan vara ute så länge eller lite man vill och det ger mycket spänning. Sen är det två riktigt trevliga hundraser, berömmer Anders Stensson.

Annons