Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stugägare kritiserar kommunen

/
  • Lars Holmgren är en av stugägarna i Slagavallen som inte vill ha kommunalt vatten och avlopp.

Stugägare i Slagavallen, Lofsdalen kan åka på en stor ekonomisk smäll när de måste betala för kommunalt vatten- och avloppssystem.
– Att de kräver att vi ska betala så mycket är åt helvete. Vi är här en till två veckor om året, säger Jan Johansson, stugägare.

Annons

Frågan att Slagarvallen ska få kommunalt vatten och avlopp har varit uppe länge. Nu ser det ut som att stugägarna i Slagavallen måste betala. Enligt kommunens beräkningar ska en installation gå på 150 000-200 000 kronor. En kostnad som fastighetsägarna måste stå för själva.

– Jag har inte råd att lägga ut så mycket pengar på min stuga. Jag trivs jättebra här uppe och vi har ju inte stugorna för att sälja dem. Om vi skulle tvingas sälja så kommer vi ju inte gå med vinst alls efter att vi har installerat det här, säger Jan Johansson.

Enligt kommunen är det 13 stugor av de 150 som finns klarat kraven på avlopp efter inventeringen som gjordes sommaren 2014.

– Under inventeringen såg vi att det fanns en hälsorisk. Marken sluttar och det är mycket vattentäkter, det finns en risk när man har sådana avlopp. säger Ida Hansen, miljöinspektör.

I februari förra året tog miljö- och byggnämnden ett beslut om att inget skulle byggas i Slagarvallen innan VA-frågan var löst.

– Jag tror ju att vi måste betala för vatten och avlopp för att det har kommit in ett förslag på bygglov i närheten. Kommunen säger att det inte har med det att göra, men jag tror inte på dem, säger Jan Johansson.

– Det är en klar skillnad på Slagavallen och övre Uppvallen och det är viktigt att skilja på dem. Det är redan på gång med kommunalt vatten och avlopp i Slagavallen så det är inget som de här byggnadsplanerna har påverkat, säger Lars-Gunnar Nordlander, ordförande i miljö- och byggnämnden.

Kommunen håller just nu på att göra utskick till fastighetsägarna och nästa steg är att en detaljplan ska upprättas. Det brukar ta minst ett år.

– Jag har redan överklagat och jag kommer fortsätta med det så långt det bara går, säger Jan Johansson.

Annons