Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Suverän föreläsning om Svalbard

/
  • Hans Mårtensson berättade om Svalbard. Förutom alla fina bilder hade han med sig den här nallen.   – Jag har stor respekt för isbjörnen men de flesta är faktiskt ganska skygga.
  • Det var fullsatt på biblioteket i Hede under måndagskvällen när Hedesonen Hans Mårtensson berättade om Svalbard.

Det var fullt hus på biblioteket i Hede under måndagskvällen när Hedesonen Hans Mårtensson berättade om Svalbard. I över tre timmar föreläste han om sin nuvarande bostadsort.

Annons

En bit över 100 personer hade sökt sig till bibliotekets informationssal för att lära sig mer om Svalbard och lyssna på Hans Mårtensson och se hans bilder.

– I fjol var jag på skolan i Vemdalen, tydligen tyckte många det var intressant och när jag fick frågan om att berätta lite här i Hede passade det bra när jag ändå var hemma på älgjakt, säger den 44-årige flygteknikern.

Det var jobbet som förde honom till Svalbard. Efter att ha jobbat på flygplatsen i Sveg i tio år sökte sig Hans till Norge. Väl där dök möjligheten att jobba på Svalbard upp.

– Jag tyckte det verkade intressant, vi ger Svalbard fem år, sen får vi se, sa han till sambon Tove.

Paret drog iväg med två barn, till ett område som inte liknar något annat. Bosatte sig i residensstaden Longyearbyen med runt 1 800 invånare, där Hans jobbar som flygtekniker och systemoperatör. Till ett liv som långt ifrån är som att bo hemma på fastlandet.

– Men å andra sidan finns likheter, en otrolig natur och en frihet. Men vill man se träd och ha värme ska man inte åka till Svalbard.

De fem åren på Svalbard har snart blivit sju. Att han ska flytta därifrån och komma närmare hem är bestämt. Men inte när.

– Vi får väl se hur det blir.

På ett imponerande sätt berättade han och visade bilder från de öar Svalbard består av. Intresserade åhörare fick höra historien om Svalbard, kolindustrin, ödelagda byar, om den häftiga solförmörkelsen som ägde rum i våras. I drygt två minuter slukade månen solen på Svalbard och Färöarna. En händelse som lockade folk från hela världen. Själv satt han på ett flygplan med ett gäng forskare på första parkett.

– Det var häftigt, lever jag år 2061 när det är nästa solförmörkelse ska jag vara med då också, säger Hans.

Med inlevelse berättar han om djurlivet, fisket, glaciärer och de otroligt fina förutsättningarna för snöskoteråkning. Svalbard näst intill saknar bilvägar och det är snöskoter som gäller.

– Jag har en bil, kör runt 300 mil per år. Men när det gäller skoter blir det mellan 800- 900 mil.

Svalbard förknippas ofta med den väldiga isbjörnen Utanför bygränsen är man enligt lag skyldig att beväpna sig mot isbjörn. Geväret hänger således med på skoterturerna. Men än så länge har han varken skjutit någon eller blivit anfallen.

– Nej, det har blivit några skrämskott, då sticker de oftast. Jag har stor respekt för isbjörnen men de flesta är faktiskt ganska skygga.

De lokala nyheterna får han genom Svalbardsposten, "Världens nordligaste tidning". Varje fredag kommer den i brevlådan.

– Det är veckans andra höjdpunkt. Den bästa är när Tidningen Härjedalen kommer på måndagar, det känns bra att kunna vara uppdaterad på vad som händer där hemma, säger Hans.

Annons