Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laila Westlings nässelbröd

/

Laila Westlings matkrönika i TH handlar bland annat om nässlor denna vecka. Receptet på Nässelbröd hittar du här på vår webb och i veckans tidning där också övriga recept återfinns.

Annons

Nässlor, en av vårens primörer. Man kan skörda den under hela växtsäsongen men de tidiga späda bladen är bäst och inte så stickiga. Lägger man nässlorna i kylskåpet några timmar innan de skall användas så sticks de inte lika mycket när de skall repas. Skölj och plocka bladen från stjälkarna. Förväll dem eller torka i ugnen på 50 grader under någon timme. Väljer du att förvälla så sjud bladen i vatten 3 – 5 min, skölj sedan i kallt vatten och krama sedan försiktigt ut vattnet. Frys in i små påsar. Vad kan man då använda nässlorna till? Soppor, pajer, gratänger istället för spenat helt enkelt.

De torkade nässelbladen smular man sönder och förvarar i en burk på ett torrt varmt ställe. Vad är det då som gör nässlorna så bra? Jo brännässlor är laddade med nyttigheter - bland annat innehåller de C-, B- och A-vitamin, är väldigt järnrika och innehåller andra viktiga mineraler som magnesium, selen och kalium. Innehåller även mycket protein. Undvik att plocka nässlorna i gödslade hagar eller på kvävegödslad mark då nässlorna gärna lagrar nitrater som kan vara skadlig i större mängd

Laila Westling

Ingredienser:

2 limpor

6 dl fingervarmt vatten

50 gr smält smör/margarin

50 g jäst

3 msk ljus sirap

1 l siktat dinkelmjöl

8 dl vetemjöl varav 3 dl används till utbaket

2 tsk salt

3 msk torkade nässlor

Olivolja

Flingsalt

Gör så här:

Smält matfettet och tillsätt vatten. Värm till 37 grader.

Smula jästen i en bunke och tillsätt degspadet, lös upp jästen. Tillsätt sirapen.

Arbeta i salt och mjöl utom 3 dl som du spar till utbakningen.

Torkade nässlor blandas in i degen tillsammans med mjölet.

Rör ihop degen för hand och låt den jäsa på varm plats i ca 30 min.

Ta upp degen på bordet och knåda in resten av mjölet till en smidig deg som släpper från bordet.

Forma till två avlånga bröd och låt jäsa på plåt 30 min.

Snitta bröden och pensla med olivolja och strö på lite flingsalt.

Grädda i mitten av ugnen på 225 grader mellan 15 och 25 min.

Mer läsning

Annons