Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Telia lovar snabb lösning på teleproblem

/
  • Härjedalens kommunalråd, Gunilla Zetterström Bäcke (S) är rejält trött på teletrubblet i sin egen hemby Lillhärdal och har själv kontaktat Telia med krav på åtgärder.
  • Marcus Haglund är pressinformatör på Telia.

Efter påstötningar från Härjedalens kommunalråd, Gunilla Zetterström Bäcke (S), lovar nu Telia en snabb lösning på teleproblemen i Lillhärdal.

Annons

– Jag hoppas att problematiken är löst på måndag/tisdag", skriver informatören Marcus Haglund i ett mejl till kommunen.

Förra veckan kunde tidningen berätta att Telia nu konstaterat att de långvariga problemen med mobiltelefoni och mobilt internet i Lillhärdal beror på vindkraften. Rotorblad på ett vindkraftverk kan störa ut mobilsignalerna som går via en radiolänk från Lillhärdal, vilket innebär störningar i mobiltrafiken och mobil internet. Något byborna är vana vid sedan flera månader tillbaka.

– Det kommer och går. Vissa dagar fungerar det, andra inte alls. Ibland får man ringa flera gånger för att komma fram och samtalen bryts, sa Stefan Eriksson i Sunnanå till tidningen förra veckan.

I slutet av februari begärde kommunens IT-chef, Staffan Eriksson, återkoppling från Telia på vad teleproblemen berodde på och vad som krävdes för att lösa dem. Efter uppgifterna i tidningen förra veckan så har även Gunilla Zetterström Bäcke (S), kommunalråd i Härjedalen, mejlat Telia och krävt omedelbara åtgärder.

– Våra medborgare och näringslivet blir ju lidande när inte telefonin fungerar som den ska. Det är ju helt otroligt att det fått pågå så lång tid, säger Gunilla Zetterström Bäcke.

Enligt Marcus Haglund, pressinformatör på Telia, ska Telias tekniker flytta en radiolänk för mobiltelefoni och mobilt internet till en högre höjd under måndagen för att komma till rätta med störningarna.

– Den information jag fått från våra tekniker är att det kommer att ta hela dagen, kanske även fram till lunch i morgon (tisdag). Sedan ska det förhoppningsvis vara löst, säger han.

Kommunen har fått samma information.

– Jag hoppas verkligen att det blir så. Vi har ju försökt att trycka på, säger Gunilla Zetterström Bäcke.

Vad gör ni annars?

– Då måste vi fortsätta föra en dialog med Telia.

Du bor ju själv i Lillhärdal, hur har du märkt av telestörningarna?

– Jag har samma problem som alla andra, samtal som bryts och ibland går det inte att ringa alls, vare sig med fasta telefonen eller med mobilen.

Annons