Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Telias telefoni nere hela onsdagen i stora delar av Härjedalen

/

Under onsdagen drabbades stora delar av Härjedalen av ett teleavbrott som inte var avhjälpt förrän på kvällen. Både det fasta och det mobila telenätet påverkades, det gick inte att ringa till kommunens växel och det var svårt att betala för sig med kort. På torsdagen var det fortfarande problem med tre mobilmaster.

Annons

Avbrottet berodde på en avgrävd fiberkabel i Sveg och påverkade både den mobila och fasta teletrafiken samt internettrafiken för Telias kunder. Enligt uppgift från Skanova var det Skanska som grävde av kabeln.

Området som berördes av avbrottet sträckte sig från Lillhärdal över Sveg ända upp till Rätan.

Skanova, som äger nätet, hade svårt att få tag på Telias tekniker eftersom de har Telia abonnemang.

Kommunens växel låg nere och i många affärer var det svårt att betala för sig med kort. Enligt uppgift till TH var det kunder som fick lämna kvar sina varor i en av livsmedelsaffärerna när inte kortläsarna fungerade.

Kabeln skarvades och fungerade igen på onsdagskvällen med på torsdagen var det fortfarande problem med tre mobilmaster, enligt Hans G Larsson, informationsansvarig på Telia. Det gällde masterna i Överberg, Älvros/Remmen och Centrala Sveg.

– Det är så kallade följdfel som beror på den avgrävda kabeln. Vi jobbar för att laga masterna nu, säger Hans G Larsson.

Det här var ett totalfel som påverkade hela samhället Sveg och många runtomkring och som höll i sig en hel dag. Hur ser ni på det?

– Vi har ju infrastrukturen för att det ska fungera, sedan händer det ju tråkiga saker och det visar på hur sårbart vårt samhälle är. Visst skulle vi kunna bygga ut och minska riskerna för ett avbrott men det är också en fråga om kostnader och i slutändan kostnader som hamnar på våra kunder. Vi ska utvärdera det här för att se vad vi hade kunnat göra annorlunda och dra lärdom av det.

Telia ger ersättning till kunder som varit utan tele- och internettrafik längre än fem dagar. Från årsskiftet kommer nu regler som ger rätt till ersättning efter en dags avbrott.

Annons