Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thomas Hedengran: "Alla i Svegstrakten vet ju att tomten kommer från Halvajonsberget eller Fleksberget"

Annons

Jag är ett stort fan av tomtar och jag har skrivit om tomtar förut men när det börjar närma sig jul är det ju aldrig fel med lite mer tomtar.

När min flickvän, som är från Göteborg, säger att ”du vet väl att tomten kommer från Göteborg” tänkte jag att hon har slagit huvudet i något utan att ha märkt det.

Alla från Svegstrakten vet ju att tomten kommer från Halvajonsberget eller Fleksberget. Det har alltid min mamma sagt fast nu när jag frågade så förnekar hon allt. Mystiskt!

Men skämt å sido så jag tror nog att de flesta känner till Viktor Rydberg som skrev den berömda dikten ”Tomten” som börjar så vackert med: ”Midvinternattens köld är hård, stjärnorna gnistra och glimma” och så vidare.

Jag var ju tvungen att googla, som det så fint heter, på kopplingen mellan Göteborg och ”Tomten”.

Och ta mej tusan hade inte min flickvän rätt! När jag kollade runt lite på nätet så visade sig att Viktor Rydberg var på promenad i Slottsskogen i Göteborg med dåvarande chefredaktören Hedlund för Göteborgs Handels och Sjöfartstidning år 1881. Enligt sägnen säger Rydberg åt Hedlund att stanna och på ett papper på Hedlunds rygg skrev han ner alla verserna till den berömda dikten. När dikterna skulle publiceras anlitade Rydberg Jenny Nyström, som han hade anlitat förut, för att illustrera dem. Jenny Nyström är ju den som har gjort att mitt intresse för tomtar växte. Han var inte riktigt nöjd med hennes första teckningar av tomten och nu bad han henne göra tomten mer mänsklig. Så Jenny Nyström använde sin pappa som förebild. Han var en vänlig man som var lärare på Stigbergstorget i Göteborg. Så min älsklingstomte kommer alltså från Göteborg!?! Hua!

Personligen så gillar jag de gamla bilderna som Jenny gjorde på tomtar som sitter och äter gröt på en höskulle ihop med djur och från det varma ljuset från lyktan tittar ut i den mörka stjärnklara vinternatten.

Jennys tomtar blev populära i hela världen men det finns ju många som är otroligt bra på att göra tomtar.

Är det någon som vet vem Haddon Sundholm var och vad han gjorde för julen?

Haddon var en amerikansk konstnär som levde 1899–1976. Sundblom föddes i Muskegon, Michigan i en svenskspråkig familj. Haddon var den som designade Coca-Colas tomte på 1930-talet.

Vissa säger att det var han som skapade den moderna tomten med jag håller nog mer på Jenny.

Men om man vill lära sig mer om tomten och våra svenska skogsväsen är det bara att leta upp Ebbe Schön.

Jag gillar Egenhus Tomte, som är lite mer lynnig och som man ska hålla sig väl med så det inte går åt helvete på gården. Tomten stod för invanda, gammeldags värderingar och synsätt och var motståndare till allt som var nytt och våghalsigt.

Så glöm inte att sätta en skål med gröt åt Tomten ni där hemma i Härjedalen så att ni håller väl med den lille gråe på gårn.

Men tänk att det var i Göteborg som min favorittomte kom till och där spåren lever kvar i staden än i dag. Chefredaktör Hedlund lät efter dikten bygga ”Tomtehuset” som står på Vasa Viktoriagatan.

Ett vackert hus som är värt ett besök när ni är i Göteborg nästa gång.

God Jul och Gott Nytt år!

Annons