Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjänstemän polisanmäls av kommunen

/

Två personer som arbetar på Härjedalens kommun kommer under onsdagen att polisanmälas, misstänkta för brott mot den egna verksamheten. Det beslutet fattade socialnämndens arbetsutskott på tisdagen.

Annons

– Jag kan inte gå in på några detaljer men det hänger ihop med det ärendet som tidigare varit uppe för diskussion, säger Anna-Lena Andersson (S), ordförande för socialnämnden i Härjedalen.

Det hon menar är uppgifterna om att en chef inom socialtjänsten misstänks ha handlat privata saker för kommunens pengar. Det blev känt för några veckor sedan och redan då sa kommunchefen, Inger Lagerqvist, att det kan vara fler personer inblandade.

– Vi har delegation från socialnämnden att göra anmälningar till polisen. Och utifrån det underlag och den information vi fått har vi fattat det här beslutet. Sedan är det upp till polisen att utreda brott, säger Anna-Lena Andersson som i övrigt är mycket förtegen om detaljerna kring ärendet.

Inte heller socialchefen, Denise Wallén, vill säga speciellt mycket om fallet. Tillsammans med HR-chefen Britt Paju har hon gjort den utredning som lett fram till beslutet om polisanmälan.

– Det handlar om samordnade privata inköp som inte blivit redovisade på ett tillfredsställande sätt, säger hon.

Kan det vara fler personer inblandade?

– Inte utifrån det underlag vi har nu.

Nu fortsätter utredningsarbetet med hjälp av revisorer och polis. Denise Wallén understryker att det bara handlar om misstankar mot de två personerna.

– Ingen är dömd för något.

Den misstänkta chefen är avstängd från sitt arbete med lön. Vad som gäller för den för den andra personen är inte klart.

– Den arbetsrättliga processen pågår, inga beslut är fattade och jag kan inte uttala mig i den delen, säger Denise Wallén.

Annons