Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikverket får hård kritik av Härjedalingarna - "pengarna måste gå dit där de gör störst nytta"

Frustrationen fortsätter eka över Härjedalen efter Trafikverkets beslut att riva delar av vägbelysningen i de fyra byarna Långå, Överhogdal, Vänsjö och Lillhärdal. Reaktionerna har varit många och kraftiga men beslutet att ta ner stolparna kvarstår.

Annons

Dokument som vi tagit del av visar att Trafikverket redan 2015 informerat Härjedalens kommun, liksom andra kommuner i landet, om att det var aktuellt att förändra vägbelysningsfördelningen. Ingenting skulle dock göras förrän en utredning gjorts. I april i år togs ändå ett beslut att börja byta ut och riva belysningsstolpar. Trafikverket hade då bestämt att inte överlåta några stolpar men kommunen skulle få möjligheten att byta ut de stolpar som annars skulle rivas.

En del av belysningen vid Lillhärdal som plockas ned

Kommunen har fortfarande inte tagit något beslut i frågan men för knappt en månad sedan började Trafikverket ändå riva de stolpar som man aviserat om. Nu känner både det tidigare och nuvarande kommunalrådet att Trafikverket gått för snabbt fram.

Trafikverket menar att diskussioner gjorts med tjänstemän på kommunen innan besluten togs men att dessa sedan ändrade hållning när beslutet tagits. Enligt Per Olofsson, gatuingejör på Härjedalens kommun, fanns det dock inga överenskommelser.

– När de kontaktade oss under senvintern var vår uppfattning att det inte skulle göras något innan vi hunnit komma överens, troligtvis efter semestern. När vi träffades igen i maj menade Trafikverket att de inte uppfattat det så och beslutet var redan taget.

Trafikverket tycker inte att det är ekonomiskt försvarbart att bekosta belysning överallt där det bor enstaka individer efterom det är kostsamt att lysa upp vägpartier. De har inte heller ensamt ansvar för belysningen och då det handlar om skattepengar är det viktigt att de används till att göra så stor nytta som möjligt. Man understryker dock att där det verkligen behövs ska det finnas belysning.

– Det finns vissa tumregler för när det måste vara belysning och sedan går man från fall till fall med det som ligger utanför det, förklarar Kjell-Arne Blom på Trafikverket som dock poängterar att han inte har något med dessa beslut att göra.

Trafikverkets egen handbok konstaterar att vägbelysning förbättrar trafiksäkerheten så hur blir det bättre av att ta ner den här belysningen?

– Det finns belysningsexperter som menar att belysning kan inge falsk säkerhet men i slutänden måste vi lägga pengarna där de gör störst nytta, säger Kjell-Arne Blom

Trafikverkets illustration över vägbelysningen i Lillhärdal som berörs.

Enligt Trafikverket är tätbefolkade områden, vältrafikerade korsningar, ofta använda busshållplatser och vägar där det rör sig många till fots eller på cykel högprioriterade att belysas. Exakt var gränsen går för när någonting blir detta är dock lite luddigt.

– Det är ganska få orter i Jämtland-Härjedalen som når gränserna man talar om. Det rör sig om 2000 bilar om dagen i årsdygnsmedel, 20 personer som kliver på och av bussen och ungefär lika många som går längst vägen men det beror också på hastigheten på sträckan, om det finns skolor och liknande. Därför överväger vi naturligtvis detta noga först men i slutänden rör det sig om skattepengar och det är viktigt att de går dit där de gör mest nytta, förklarar Kjell-Arne Blom.

Informationen om att riva belysningen har varit knapphändig och kommit sent till de drabbade. Flera som vi pratat med vittnar om att de fått informationen bara någon vecka innan rivningen gjordes och att de inte fått kontakt med ansvariga när de försökt nå dem. Det finns inte heller någon information om det på Trafikverkets hemsida.

Härjedalens kommun har fortfarande möjlighet att ersätta den belysning Trafikverket plockar ner och frågan lyftes av kommunledningsutskottet på onsdagen. TH kommer att fortsätta bevaka och skriva om frågan, i tidningen och på webben.

Trafikverkets illustration över vägelysningen i Överhogdal som berörs.

Trafikverket har börjat riva belysningen - bybor upprörda

Annons