Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tränade björnskytte vid Kårtjärn

/
  • Ann Margret Tjärnås skjuter sina serier på björntavlorna efter instruktioner från Mats Hjältman.

Under helgen har det funnits möjlighet att bege sig till Kårtjärn utanför Glissjöberg för att öva björnskytte. Ett 20-tal personer nappade på erbjudandet och det var inget de ångrade.

Annons

Bakgrunden till att det fanns möjlighet att träna björnskytte var att Sveaskog erbjöd detta till sina jaktarrendatorer.

– Många bolag har nu ett krav att de som jagar björn på deras mark ska ha skjutit ett så kallat "björnpass", berättar Anders Bodin som tillägger att de bolag som inte har kravet också anser det som önskvärt.

På Kårtjärns jakt, fiske och naturcamp ordnades därför björnskytteträning och även möjligheten att skjuta björnpasset. Till hjälp hade ND jakt och skytte anlitats. De riggade upp sina björnbanor och skyttarna fick en riktig aha-upplevelse.

– Efter att ha testat det här ska det mycket till innan jag skjuter på en björn. Det går väldigt fort, säger Ann Margret Tjärnås.

– Björnbanorna erbjuder ett annat skytte eftersom vi sätter ut dessa i skogen så det blir naturligt med en del träd i vägen och lite småtrångt. Du får skytten en annan bild av hur snabbt en björn rör sig, berättar Niklas Öst som riggade banan.

Annons