Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Treåriga Messi blev årets Skallkung

/
  • Årets Skallkung blev Messi, här tillsammans med husse Anders Häggkvist.

Tolv av landets allra bästa Norrbottensspetsar och finska spetsar fick visa vad de duger till under jakt i skogarna utanför Arvidsjaur. Bäst av alla var Messi från Vemdalen.

Annons

SSF/NN, Specialklubben för skällande fågelhundar, Nedre Norrbotten, arrangerade årets upplaga av Skallkungen, svenskt mästerskap.

Elva hundar, det vill säga en hund från vardera av SSF:s elva distriktsklubbar, samt den regerande svenska mästaren deltog i tävlingen. Jaktproven hölls i skogarna i naturreservaten Reivo och Tjadnes och kom verkligen att sätta hundarna på prov.

– Det var tuffa förutsättningar. Det regnade, det var extremt blött i terrängen och fågeltillgången är inte bra i år. Men vi tycker att hundarna gjorde det riktigt bra utifrån förutsättningarna, säger Daniel Wikman Myrestam, Svensbyn, som sitter i styrelsen för SSF/NN och var en av domarna under helgens jaktprov.

Segrare, Skallkung och svensk mästare blev till slut den finska spetsen Tjäderlekens Messi, ägare Johanna och Anders Häggkvist, Vemdalen. Men marginalen var den minsta möjliga, samma poäng som Messi arbetade ihop, 75, hade också Norrbottensspetsen Isa, ägare Tomas Johansson, Tavelsjö. Den treåriga tiken Messi vann dock tack vare högre poäng på sitt andra prov.

– Det var riktigt spännande, men Messi lyckades bäst sista dagen, säger Anders Häggkvist.

Ettan till och med fyran i Skallkungen är också det svenska landslaget som nästa år tävlar i det nordiska mästerskapet där också fyra hundar från Finland och fyra hundar från Norge deltar.

Messi är sedan tidigare dubbelchampion och blev jaktchampion som 2-åring.

Annons