Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar städar Ljusnan - drar in pengar till sin förening

/
  • Elsa Kühler fick kämpa lite för platspåsen, men upp skulle den.
  • Märta Vesterström samt Henry och Elsa Kühler i full fart med skräpplockning längs Ljusnans strand.
  • Merja Carnebro från Svegs Ryttarförening höll i föreningens skräpplockande och såg också till att stallhunden Nitro fick vara med på ett hörn.
  • Stallhunden Nitro håller koll på skräpplockarna. Något motvilligt möjligen iklädd en tröja.

Under helgen städas det efter Ljusnans stränder. Tre föreningar från Härjedalen deltar i Älvstädar - SM, däribland Svegs Ryttarförening, som gav sig ut lördag morgon för att plocka skräp.

Annons

– Där en plastpåse i vattnet, den ska jag ha!

Trots pappa Harrys protester klättra Elsa Köhler nerför den daggvåta slänten och fiskar upp skräpet ut Ljusnan. Det är halt och slipprigt men snart är plastpåsen bärgad. Tillsammans med ett drygt tiotal kamrater, ungdomar och vuxna, från Svegs Ryttarförening har hon samlats på lördagsmorgonen för att städa sin bit av Ljusnans strand. Föreningen har fått sträckan från Medborgarhuset upp till IP.

För andra året i rad är Svegs ryttarförening med i Älvstädar-SM, ett samarbete mellan idrottens miljöorganisation Städa Sverige och kraftbolaget Fortum, där idrottsföreningar får en ersättning på minst 5000 kronor genom att städa en älvsträcka.

– Det är kul och bra för miljön att få bort skräpet. Och så får vi in pengar till ridklubben, säger Märta Vesterström som plockar i par med Elsa Köhler.

Totalt är 2000 ungdomar anmälda från 79 olika ungdomsföreningar. Tävlingen är inne på sitt tredje år och deltagande ungdomar har enligt ett pressmeddelande samlat in 64 ton skräp sedan starten.

I Härjedalen deltar också Svegs IK skidor och Hedeviken IF med ungdomar både från friidrotten och längdskidåkningen i skräpplockartävlingen.

Förutom ersättningen så har deltagande föreningar chans att vinna 25 000 kronor. Vinnaren är den förening som får flest supportrar att gå in på tävlingens hemsida, www.alvstadarsm.se, och trycka på gillaknappen för just sin förening. Flest "likes" får pengapriset.

Tävlingen pågår också längs Dalälven, Klarälven och Gullspångsälven under helgen.

Annons