Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomarna har tröttnat på alla löften

/

Nu är det verkligen dags att se till att kommunen inför fria busskort till ungdomarna. Det menar Härjedalens ungdomsråd som uppvaktade nämnden för Bildning, Fritid och Kultur vid årets sista sammanträde.

Annons

– Vi har tröttnat på alla löften. Nu måste politiker och tjänstemän försöka verkställa det man en gång lovat. Kan andra kommuner erbjuda gratis busskort borde väl Härjedalen också göra det, säger Oscar Ohlsson, som är med i ungdomsrådets styrelse.

Det var ett bestämt gäng som besökte medborgarhuset i Sveg. Efter att skrivit in sig som besökare trampade de in i konferensrummet där nämnden för Bildning, Fritid och Kultur samlats för möte.

Deras budskap var glasklart. Nu är det dags att göra något med busskorten som under många år varit uppe för diskussion. Föräldrar och elever har länge protesterat att fria busskort enbart gäller elever som går vid Härjedalens gymnasium. De som väljer exempelvis Östersund får betala själva.

– Det ska inte vara en klassfråga om man vill bli snickare eller bilmekaniker. Jag vet många som inte har råd att plugga i Östersund. Ett busskort kostar 880 kronor varje månad och då blir det inte mycket kvar av studiebidraget.

Frågan om de fria busskorten har varit uppe vid alla fyra tillfällen då ungdomar, politiker och tjänstemän samlats på Vemdalsskalet vid den årliga Dialogdagen. Ett arrangemang Härjedalens kommun arrangerar tillsammans med Berg.

– Alla påstår då att det borde genomföras. Bergs kommun har infört detta men i Härjedalen går det trögt. Mycket snack och lite verkstad tycker vi, säger Oskar Ohlsson.

Ett fritt busskort skulle även betyda mycket för de ungdomar som mår dåligt psykiskt. Med dagens regler ges ersättning för resan in till Östersund för läkarbesök. Men inte vid ett besök vid barn- och ungdomspsykiatrin. Dit får man betala resan själv.

– Borde det inte vara en rättighet att ha råd att må bra? Det är många ungdomar som mår dåligt och det är sjukt dåligt att de tvingas betala resorna själva, säger Oscar Ohlsson.

Ledamöterna i nämnden lovade att föra frågan vidare. Kommunalrådet Gunilla Zetterström-Bäcke (S) säger att frågan utreds.

– Vi tittar på tre olika förslag. Om vi nu ska införa fria busskort i länet, hur gör vi då med elever som väljer skolor utanför länet? Den här frågan är inte enkel, säger Gunilla Zetterström-Bäcke.

Ungdomsrådet passade även på att lyfta andra viktiga frågor. Framförallt påpekade de att många ungdomar i Funäsdalsområdet saknar ett samlingsställe.

– Nu får vi skäll att vi är i vägen för turisterna när det inte finns någon stans att vara på kvällar och helger. Öppna upp Risnäset i Funäsdalen för ungdomarna som borde vara en perfekt lokal för våra aktiviteter.

Ungdomsrådet vill även ta upp en fråga till som varit uppe på Dialogdagarna. En mötesplats för alla ungdomar i området.

– Vårt förslag är att man bygger en aktivitetshall för alla. Då ska den ligga i Hede eller Vemdalen, alltså mitt i kommunen, säger Oscar Ohlsson.

Mer läsning

Annons