Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomseliten tävlar i Sveg

/
  • Hanna Näslund, Julia Albertsson och Emma Jönsson, tre av fyra J/H-åkare i D16 tävlade i Folksamspåren förra helgen under Svegsskidan.

Under helgen kommer landets vassaste ungdomar i åldrarna 15 och 16 till Sveg för att kämpa i spåren vid skidstadion under Folksam Cup, en distriktstävling där J/H har skaplig chans att vinna.

Annons

Det blir en tuff kamp mellan landets två starkaste skiddistrikt denna helg, Jämtland-Härjedalen och Dalarna. Masarna har alltid starka skidåkare men ungdomarna födda 2000 och 2001 från vårt län är kanske ännu bättre. Även Norrbotten lär vilja blanda sig i striden men de borde inte räcka till.

Folksam Cup är uppbyggt så att fyra tjejer och fyra killar från vardera -00 och -01 får tävla i finalen från varje distrikt. Poängsystemet är uppbyggt så att stafetterna blir orimligt viktiga i jämförelse med de individuella loppen, troligen för att spänningen ska finnas kvar till söndagen.

För J/Hs del är det tjejerna som är 15 år och framför allt de 16-åriga killarna som ska skaffa pluspoäng.

Bland de unga tjejerna finns Tilde Bångman, Elin och Ida Andersson samt Julia Nilsson. Framför allt Bångman har mycket stora möjligheter att få ta plats på prispallen i såväl sprint som distans och även de övriga bör slå sig in topp tio-femton. Åt Dalarnas Tilda Östberg är nog ingenting att göra men därbakom kan J/H-tjejerna vara med och kriga.

När det gäller de 16-åriga killarna så finns det till och med en möjlighet att laget tar de tre topplatserna vilket de gjorde under USM senast då Jesper Persson vann före distriktskompisarna Erik Engelin och Ossian Rosenberg som då delade silvret i distansloppet. Vassa utmanare finns, framför allt då William Poromaa, Medelpad, som vann USM-sprinten före Engelin och Persson. Allt annat än fyra J/H-åkare topp tio vore en missräkning.

Dalarna lär ta lite pluspoäng på J/H i D16 där de har storfavoriten Katrin Sjödén, här har J/H ett jämnt lag men Hanna Näslund får ändå ses som den som har störst möjligheter att nå pallen då hon vunnit samtliga uttagningstävlingar i distriktet. Alla fyra tjejerna har även här chansen att nå topp tio även om det troliga är att några hamnar strax utanför.

H15-klassen är på förhand hemmadistriktets akilleshäl då det inte ens fanns fyra åkare som mäktade med att delta i så många tävlingar att de kvalade in. Robin Ivansson kommer att bära ett tungt lass i klassen men även övriga distriktsåkare kan ta värdefulla poäng om formen finns.

Annons