Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unik båt från Grundsjön till Hede

/
  • John Åslund och Karl-Ove Dahlin har flyttat både båt och båthus fån Grundsjön till Hede hembygdsgård
  • John Åslund drar i den sista femtumspiken i båthuset
  • Många Långåbor har under åren använt den här båten som byggdes 1853
  • Både båten och båthuset byggdes 1853
  • Det finns inte många båtar kvar som är över 160 år gamla. De flesta har ruttnat upp eller eldats upp när de blivit sjöodugliga.

Den gamla båten har hjälpt Långåborna att plocka upp öring och abborre under många år. Nu är den flyttad till hembygdsgården i Hede.
– Det finns nog inte många sådana här båtar kvar, säger Karl-Ove Dahlin.

Annons

Det är inte bara båten som Karl-Ove Dahlin och John Åslund, båda Långå, räddat till eftervärlden. Även båthuset har de sett till att flytta från Långtjärn till Hembygdsgården. Därmed har de räddat de dryga 160 år gamla rariteterna från att ruttna bort i glömska.

– Det var inte mycket kvar av det lilla båthuset, men båten var faktiskt i förvånansvärt bra skick, berättar Karl-Olov Dahlin.

Han är måg i den gård i Långå som ägt både hus och båt. Vem som tillverkade hus och båt från början har de inte lyckats få fram men någon gång i början av 1900-talet var ägaren Manne Salomonsson som föddes 1888. Kvar finns en åra med hans namn som han tillverkade i sin ungdom. Men på både båten och huset finns årtalet 1853 inristat.

Karl-Ove och frun Ulla tyckte det var synd att hus och båt skulle förstöras där de låg uppe vid Långtjärn, norr om Grundsjön. De kontaktade Hede Hembygdsförening och undrade om de var intresserade. När sedan John Åslund lovade att hjälpa till var det bara att sätta i gång. Med snöskoter fraktades prylarna ner till Långå där det under vintern har snickrats och huggits nya timmerstockar.

– John är en hejare på sånt här, konstaterar Karl-Ove.

För en vecka sedan flyttade de in på hembygdsgården. Nu är allt på plats och båthuset placerades passande nog bredvid Grundsjöstugan.

– Kul att båten kom hit, säger 77-årige John Åslund när han dunkar i den sista femtumspiken i det gamla nybygget.

Han berättar att han som ung många gånger använt den lättrodda båten.

– Jodå, och i Långtjärn fanns det mycket fin abborre och öring.

Annons