Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upphandlat flyg kan ge ekonomiskt tapp

/
  • Det är stort missnöje från kommunens håll med det trafikerande bolaget Avies.
  • Kommunalrådet Gunilla Zetterström-Bäcke förklarar att kommunens bojkott av Avies står fast.   – Det är ju mycket allvarligt när Haverikommissionen avråder från att resa med Avies.

Härjedalens kommun och Region Jämtland/Härjedalen är oroade för vad Trafikverkets upphandling av Avies som operatör på linjen Sveg-Arlanda ska innebära. De befarar att investeringar ska dras in och att redan etablerade företag ska se sig om efter andra lokaliseringsorter.

Annons

I en gemensam skrivelse till Trafikverket har Härjedalens kommunalråd, Gunilla Zetterström-Bäcke och regionrådet Robert Uitto ställt en rad frågor. Deras gemensamma undran rör upphandlingen av Avies som operatör och de emotser en redovisning av upphandlingen och vilka aktiva initiativ som tagits bland annat för att säkerställa säkerhet i leveransåtagandet samt ekonomisk stabilitet.

– Att vi ifrågasätter den ekonomiska stabiliteten beror på att Härjedalens kommun under lång tid haft problem med operatörens betalningsfråga, förklarar Gunilla Zetterström-Bäcke.

För att Härjedalens kommun och företagen i kommunen är det viktigt att flyget fungerar som ett naturligt val av transportmedel men i skrivelsen konstaterar Uitto och Zetterström-Bäcke att operatören under en längre tid utsatt resenärer för obehag i form av tekniska incidenter.

– Tidsmässigt är övriga resealternativ inte jämförbara vilket innebär att kunder tappas, intresset för investeringar minskas och även etablerade företag kan se sig om efter andra etableringsorter, berättar Zetterström-Bäcke som ser med oro på ytterligare fyra år med Avies som operatör.

– Kunder till företag och betydande investerare har utsatts för omslingningar via Torsby och Hagfors utan föregående information, säger hon vidare.

I skrivelsen konstaterar Zetterström-Bäcke och Uitto att det krävs för att Härjedalens kommun, turistnäringen och näringslivet i övrigt ska kunna fortsätta att utvecklas enligt de strategier och planer som finns så är en utveckling av flyget av helt avgörande betydelse och då krävs det en flygoperatör som har resenärens fulla förtroende i alla avseenden.

– Vi ser fram emot en redovisning från Trafikverket på vilket sätt kvalitetsuppföljning och leverantörssamverkan skett med operatören för att åtgärda en rad brister under nuvarande avtalsperiod, påpekar Gunilla Zetterström-Bäcke som berättar att Härjedalens kommuns val att välja andra resealternativ för politiker och anställda står fast.

– När Haverikommissionen avråder resenärer att flyga med Avies, då tycker vi att det är väldigt allvarligt, säger Gunilla Zetterström-Bäcke.

Annons