Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppröjt och midsommar på Långå skans

/
  • Majlis Sundin hänger med Liselott Prestjan från Långå skans projektgrupp och visar hur det ser ut efter röjningen. Nu syns vallarna och den klassiska stjärnformen på vallen tydligt.
  • Liselott Prestjan och Majlis Sundin vid en av vallarna på Långå skans.
  • Liselott Prestjan och Majlis Sundin vid en av vallarna på Långå skans.

Till sommar blir det midsommarfirande på Långå skans för första gången på många år. Den tidigare igenvuxna platsen har röjts upp.

Annons

– Det är ju många som frågar efter skansen, som kommer hit för att se den. Det har nästan varit lite skämmigt tidigare, när man visste hur det såg ut här, säger Liselott Prestjan i den projektgrupp som tagit tag i upprustningen av Skansen.

Ja, tidens tand hade verkligen tagit ut sin rätt på Långå Skans, ett historiskt minnesmärke från slutet av Sveriges Stormaktstid, som uppförde några år efter att Härjedalen blivit svenskt. Skansen var ett försvarsverk mot norrmännen och har en klassisk stjärnform som återfinns även i betydligt större borgar på andra håll.

Åratal av eftersatt underhåll gjorde att skansen växte igen helt och hållet. Sly och träd tog över vallarna och det var inte helt lätt att få en överblick över minnesmärket från den oroliga stormaktstiden.

– Vi startade projektgruppen förra året och fick tillstånd att röja. Och de två fårägare som finns i byn har sina djur här och betar några gånger per år för att hålla efter. Det finns en del kvar att göra, vi ska ta bort några träd som står kvar på vallen och som kan förstöra den om de skulle ramla, säger Liselott Prestjan. Tillsammans med Staffan Prestjan och Helge Jonsson sitter hon i projektgruppen.

Nu är Långå skans en öppen plats där man tydligt ser spåren av försvarsverket som uppfördes 1658 första gången.

Soldaterna som förlades till skansen lär knappast komma tillbaka, men en tradition återvänder, efter många års frånvaro.

– Ja, vi ska fira midsommar här för första gången på många år, med majstångsresning och lokala spelmän. Jag minns knappt själv när det gjordes sist, säger Liselott Prestjan.

Annons