Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppsving för skidlinjen i Sveg

/
  • Erik Albinder gläds över den positiva sökbild som finns till skid- och skidskyttegymnasiet i Sveg samt den kommande satsningen på skidstadion.

Det är en positiv vind som blåser kring skid- och skidskyttegymnasiet i Sveg. Till höstens terminsstart har tolv elever antagits och då har skolan även tvingats tacka nej till några sökande, ett angenämt problem som de inte upplevt på många år.

Annons

Tolv nya elever, med målet att bli bättre skidåkare och skidskyttar, kommer att börja på gymnasiet i Sveg till hösten.

– Det är riktigt roligt att vi har så många sökande. Vi hade fler men tyvärr fanns det inte mer platser. Jag är ensam skidskyttetränare och rekommendationen är att ha åtta elever per tränare från förbundet. Två av de tolv har sökt till skidskytte och jag har redan sex elever så då är den kvoten full, berättar skidskyttetränaren Erik Albinder och då de tio nya ansluter till längdåkningsgruppen så blir de totalt 27 elever där på tre tränare.

I jämförelse så hade skidlinjen bara fyra sökande totalt förra året.

– Vi har varit aktiva med sommarläger och besöksdagar vilket gjort att fler fått upp ögonen för Sveg. Sedan har ju några av eleverna haft fina framgångar under säsongen och det bidrar, dessutom har vi erkänt bra sammanhållning i gruppen här både bland skidskyttar och längdåkare. Vi hjälps åt mycket över gränserna, förklarar Albinder som även säger att nio av de tolv eleverna är tjejer.

– Att vi har Anna och Anna-Carin som tränare gör säkert att vi får fler sökande tjejer, det är viktigt att det inte bara är manliga tränare, tycker Erik Albinder som berättar att en av skidtränartjänsterna just nu är vakant.

För gymnasieskolan som helhet är skidlinjens vind i seglen en viktig pusselbit. Tre av de nya eleverna är härjedalingar och övriga nio kommer från andra kommuner.

Att det är positiva vindar kring gymnasiet har gjort att värmlänningen Albinder köpt hus i Sveg. Han gillar att ha många järn i elden och nu är även ett projekt på gång kring en utveckling av skidstadion.

– Målet är att bygga en skjutvall för 30 banor, konstsnöanläggningen ska få ett lyft och det ska även spåren få. Nästa vecka ska personer från både skid och skidskytteförbundet hit och titta på vad som kan utvecklas i spårväg. Sedan ska fler slingor asfalteras och det ska även läggas asfalt på start- och målområdet.

– Olika ansökningar ska lämnas in för finansiering och går allt vägen så kan det bli byggstart redan till hösten. En bättre anläggning ger bättre förutsättningar och då kan vi bibehålla ett högt antal elever som söker till oss. Det blir ju ett lyft även för Sveg som samhälle om det exempelvis går att arrangera fler tävlingar och träningsläger vilket lockar hit fler besökare.

Annons