Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utterfamilj hotar fiskodling

/
  • Problemet har lett till att de yngel av Grundsjöröding, som skulle ha tillbringat sommaren där, fick sättas ut i Grundsjön tre månader tidigare än planerat.
  • Den speciella Grundsjörödingen odlas för stödutsättning i Grundsjömagasinet där rödingen fått konkurrens av sik som invandrat genom tunneln från Övre Särvsjön. Grundsjörödingen är en skyddsvärd rödingstam som hör till Långåfiskets fyra stora och är en eftertraktad sportfisk.

En utterfamilj med fyra djur har ställt till problem för Sonfjällsbygdens fiskodling genom att attackera och förstöra odlingskassarna i sin jakt på fisk.

Annons

– Vi har haft problem med uttern under ett par år, berättar Sune Halvarsson som är ansvarig för fiskodlingen i Hedeviken.

De angriper och river sönder odlingskassarna strax under vattenytan för att komma åt ynglen. Uttrarna har i dagsläget förstört fyra nätkassar och runt 8 000 rödingar är borta.

– Detta är för oss en stor ekonomisk och kännbar förlust, säger Sune Halvarsson, som uppskattar värdet till cirka 130 000 kronor.

Problemet har lett till att de yngel av Grundsjöröding, som skulle ha tillbringat sommaren där, fick sättas ut i Grundsjön tre månader tidigare än planerat. Under den månad som ynglen har varit i odlingen har de växt till en storlek som klarar näringskonkurrensen med siken som kommit in i Grundsjön.

Den särskilda kassen med Grundsjörödingarna har inte skadats, men risken att detta skulle kunna hända gjorde att styrelsen för Grundsjöprojektet beslutade att de 10 500 ynglen omedelbart skulle sättas ut i Grundsjön.

– Ynglen måste nå en vikt runt 100 gram för att klara näringskonkurrensen, berättar Allan Blomkvist i Långå, som är projektledare för Grundsjöprojektet. Tillväxten för ynglen har i år varit särskilt bra och bland de yngel som nu satts ut hade en stor del växt till 250 gram, säger Allan Blomkvist.

– Trots särskilda skyddsåtgärder, bland annat med störande visselljud som ska hålla uttern borta, har vi inte uppnått den säkerhet som vi ska kunna garantera, säger Sune Halvarsson. För att förhindra att problemet ska uppstå igen planerar vi att byta ut samtliga odlingskassar till ett fibermaterial som är fem gånger starkare än stål i samma vikt, berättar Sune Halvarsson.

Annons