Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargmålet till hovrätten

I månadsskiften september-oktober kommer det så kallade vargmålet i Lillhärdal upp i Svea hovrätt. Förhandlingarna ska då pågå i fyra dagar, 28 september till 1 oktober.

Annons

Det är drygt tre år sedan de fem åtalade männen greps misstänkta för vargjakt. En massiv polisinsats gjordes i Tandsjöreviret efter ett tips om illegal vargjakt, i området påträffades då männen som själva förklarar sin närvaro med att de skulle reka efter bäver på den aktuella platsen.

– Jag hade väl hoppats att målet inte skulle tas upp i hovrätten men jag har fått förklarat att när det står fängelse på straffskalan så krävs inget prövningstillstånd, säger Anders Dunder, en av de åtalade.

De åtalade har inte fått vetskap om att det skulle finnas några nya bevis från åklagarsidan inför hovrättsförhandlingarna utan målet bygger även denna gång på indicier om att de åtalade tänkte jaga varg.

– Inga nya vittnen är kallade och tydligen ska förhör från tingsrätten spelas upp på band. Då kunde de ju lika gärna spela upp våra svar också men vi måste förstås dit. Jag har en känsla av att det här är bara för att jävlas med oss i det längsta. Förhandlingstiden i hovrätten är satt mitt under jaktsäsongen och innan dess tog det ju orimligt lång tid innan det kom upp i tingsrätten, säger Anders Dunder som ännu inte fått tillbaka de vapen som beslagtogs i hans hem efter gripandet.

Anders Dunder har inte kunnat delta i älgjakten fullt ut på tre säsonger hittills då han inte får tillbaka sina gevär.

– Jag har gått med hund men inte kunnat jaga. Jag gissar att det här blir fjärde hösten som jag missar älgjakten, säger han.

Efter hovrättsförhandlingarna kan en dom komma redan efter en vecka såvida de väljer att fastställa tingsrättens dom. Blir det några ändringar så meddelas domen inom max sex veckor.

Åklagare i målet är Åse Schoultz och hon bekräftar att det i nuläget inte finns någon ny bevisning inför hovrättsförhandlingarna. På frågan om hur några av de åtalade kunnat få tillbaka sina vapen medan några inte har fått sina så svär hon sig fri.

– Jag har absolut ingenting med det att göra. Vapenärenden hanteras av en annan myndighet, förklarar Åse Schoultz.

Annons