Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårkänning

"Lova Herren, min själ! Mäktig är du, Herre, min Gud, i höghet och härlighet är du klädd, du sveper dig i ljus som i en mantel... Du låter källor rinna upp och bli till strömmar som forsar fram mellan bergen. Du ger vatten åt alla markens djur... Otaliga är dina verk, o Herre! Med vishet har du gjort dem alla, jorden är full av vad du skapat." (Psaltaren 104).

Annons

Vem är han som målat Hamrafjället och det minsta strå på daggvåt mark? Han måste vara den store konstnären, som målar hela Tänndalen i glödande färger. Sen gör han den vitare än vitaste vitt, men doftande grön på nytt en sommardag!

Det är bara Gud själv som kan måla så. Han som skapat himmel och jord. Med sol och regn blandar han sina färger!

Syster och bror! Nu sker undret på nytt i fjäll och skogar. Den nya dagen reser sig ur vinterns mörker. Bäckarna sjunger sin lovsång. Varje spirande brodd skall nå sin blomning.

Samtidigt når oss orons fråga med vårens vindar: "Vad händer med vårt hem i universum?" Vajan, som snart skall föda sin kalv, anar inte faran. Ändå hotas livet till sitt innersta av utsugning och profithunger.

Ingen av oss kan svära sig fri från ansvar. Både du och jag är kallade att ge röst åt skapelsen, åt fjällen och skogarna, sjöarna och haven, åt den synliga och den osynliga världen. För livets väv är vävd utan sömmar. Vi är själva en del av väven, liksom modern och barnet som flyr eller spoven som ruvar på hjortronmyr.

Innerst handlar det om kärlek, som det heter i en jojk: "Fjället skall åter grönska, källan skall flöda på nytt om kärleken får blåsa genom våra hjärtan.'

Färdkamrat! Nu är vår stund på jorden av gråt och skratt, av ensamhet och förväntan. Vår längtan är släkt med aspens uppe i berget, där den sträcker sina knoppande grenar mot himlen.

Låt oss fatta varandras händer i hoppets och kärlekens grepp – för Livet!

Gode Gud, gör oss till varsamma förvaltare av jorden vi ärvde.

I Jesu namn.

Amen.

Bo Lundmark

Annons