Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsorganist firar orgel som fyller 40 i Härjedalen

/
  • Magiska händer och fötter. Krävs när man ska spela orgel.
  • En 40 åring som jubilerar med finbesök till helgen.
  • Bengt Isaksson värmer upp för Gunnar Idenstam.
  • En mycket nöjd organist i Svegsbygdens församling som ser fram mot helgens besök.

Den världsberömde organisten Gunnar Idenstam firar att orgeln i Svegs kyrka fyller 40 på lördag. Han scener är annars kyrkor och katedraler i städer som Köln, Berlin och Moskva, men till helgen kommer han till Sveg.
– Det känns helt underbart, säger Bengt Isaksson, organist i Svegsbygdens församling.

Annons

– Det är ju en världsstjärna som kommer hit och det är inte varje dag. Men ska man någon gång bjuda in en sådan så är det ett bra tillfälle när orgeln fyller 40, säger Bengt Isaksson.

Helt lätt var det inte att få hit Gunnar Idenstam till Sveg. Datumet som spikades från början krockade med en festival i Tyskland men nu är det iallafall klart, på lördag ger organisten en konsert i Svegs kyrka.

– Jag känner honom lite sedan tidigare. Bland annat hade jag hans mamma i min kör när jag jobbade i Kiruna. Så jag mejlade honom och tog kontakt och på den vägen är det.

I år har Gunnar Idenstam spelningar bland annat i Köln, Berlin, Moskva - och så i Sveg då. Men det är inte första gången. Han spelade i kyrkan för ett tiotal år sedan.

– Det var före min tid men jag vet att han tyckte mycket om orgeln, säger Bengt Isaksson.

Vad det blir för jubileumsmusik på lördag vill inte Bengt Isaksson riktigt avslöja. Mer än att det blir lättlyssnat. Gunnar Idenstam har både folkmusik och rockmusik på sin repertoar. Han har också gjort sig känd för transkriptioner av kända musikstycken för bland annat orkester till just orgel.

– Och så blir det några improviserade stycken. Han kommer att få tre melodier att improvisera kring som jag valt ut en halvtimme innan konserten börjar. Det blir melodier som jag tror folk kommer att känna igen, säger Bengt Isaksson.

Vill du se och höra mer om Gunnar Idenstam? För några veckor sedan sändes en konsertfilm med honom som går att se på SVT play fram till den 20 oktober.

Annons