Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veckans boktips: Ja jag har mens, hurså? Av Clara Henry

”Men vad är mens egentligen, det där som händer? Varför blöder vi? Varför gör det ont? Och kanske viktigast av allt: varför är choklad så jävla gott?”

Annons

Clara Henry, som skrivit denna bok vid 20 års ålder, är en prisad Youtuber, komiker och programledare och har dessutom en av Nordens största vloggkanal och hennes huvudsyftet med boken är att alla skall sluta mensskämmas. Hon berättar om den undermåliga informationen från skolan och undrar vem som bestämt att det inte skall vara mer än två obligatoriska kvartar av undervisningen totalt när det gäller ett ämne som jordens halva befolkning upplever.

Frågan Clara ställde sig inför skrivandet av denna bok är ”Varför blev mens, med tillhörande skam och stigma, något vi skulle behöva upptäcka på egen hand och ensamma hitta en lösning på?

Här tas bland annat upp hur du förbereder dig inför första mensen, falska myter om mens och vilka olika slags skydd det finns. Hon berör mensens historia och utseendefixering. Det finns även tips hur du lindrar mensvärk och PMS. Clara Henry delar också med sig av sina bästa lifehacks när det gäller mens, och menar att det allra bästa är att försöka bli bästa vän med den.

Detta är viktig bok som verkligen fyller ett tomrum, den har ett lättförståeligt och ungdomligt språk och skriven med glimten i ögat av en för ungdomarna känd person. Boken bör läsas av jordens hela befolkningen för att avdramatisera mensen som trots allt är en naturlig del av livet!

Annons