Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Victor är världsstjärnan som fostrades i fjällen

/

Victor Öhling Norberg är en av världens bästa på de stora skicrossarenorna.
Men allt började med lek på ett litet härjedalskt fjällhotell och en väldig massa trixande i hemmafjällen i Bruksvallarna.

Annons

Han är på bättringsvägen. Men säsongsinledningen har inte varit optimal för skicrossåkaren Victor Öhling Norberg. Vi hörs på telefon. Han befinner sig i Watles, Italien. Världscuptävlingarna som pågår får Victor se från åskådarplats.

– Det är frustrerande, det kan vara lunginflammation, säger han.

För första gången i karriären har han missat flera tävlingar i rad. Före jul skadade han ryggen och nu är han förkyld och ligger nedbäddad.

– Det är en ovanlig situation, jag har aldrig stått över så här många tävlingar. Först blev jag besviken för att jag tappade poäng i totala världscupen, men det har jag lagt åt sidan nu. Nu har jag ändrat mål för säsongen och siktar i stället på att ta hem vissa deltävlingar som jag tycker är extra viktiga, säger han.

X-games i Aspen, USA, och världscuptävlingen i Idre i februari sätter Victor högt.

– Det kommer att bli riktigt fränt. De har satsat mycket och jag tror att det kommer att bli ett bra arrangemang. Jag har aldrig varit i Idre, trots att det är rätt nära Funäsdalen, så det ska bli kul.

Victor har tagit totalt fem världscupsegrar hittills i sin karriär och säsongen 2013/2014 tog han hem totalsegern i världscupen.

Men allt började i Bruksvallarna. Med föräldrar som drev Walles fjällhotell och mycket häng och lek i skidbackarna under uppväxten.

– Det var en jättebra uppväxt, jag är ju som uppväxt på hotellet. Och så att vara nära fjällen och kunna åka skidor varje dag om man ville, säger han.

Bruksvallarna är väl annars kanske mest känt för sina många längdspår. Hade du lika gärna kunnat bli framgångsrik längdskidåkare?

– Jag åkte ju längd när jag var liten, som alla andra i byn. Man var med i klubben och tränade. Men det var alpint jag fastnade för och tyckte var riktigt roligt, så det är nog bara så enkelt att jag tyckte att det var roligast och därför valde jag det.

Han höll på med alpin skidåkning, där storslalom var favoritgrenen, fram till 2010. Men efter att han testat på skicross blev han medbjuden på ett landslagsläger.

– Efter ytterligare någon tävling var jag fast, säger han.

Mycket talang är en anledning till att han lyckats så bra. Och så uppväxten i Funäsfjällen.

– Vi åkte otroligt mycket fritt i skogen och hoppade mycket, så den biten har jag fått med mig gratis, säger Victor.

Victor har lämnat Härjedalen och bor numera i Åre. Anledningen till flytten handlar bland annat om att det är närmare till en flygplats och att hans fystränare bor där.

– Det enda negativa med Åre är att det inte har så bra golfbanor, säger Victor, som gärna spelar golf på sommaren och som har golfbanan hemma i Ljusnedal som favoritbana.

– Men jag trivs bra i Åre. Jag gillar att många som bor där är aktiva och vill röra på sig, så det finns många som gärna hänger med och cyklar eller åker skidor. Det är kul för mig som inte vill gå på nattklubb varje helg.

Att ha nära till fjällmiljön är viktigt för Victor, inte bara för jobbet som skicrossåkare.

– Jag gillar miljön, man blir lugn av att vara i fjällen. Sedan är det skönt att bara kunna gå ut på fjället för att fiska.

För den som ska besöka din barndomsmiljö för första gången, vad får man inte missa?

– Det som är bra är att det finns flera skidsystem att välja på, med Ramundberget, Funäsberget, Tänndalen och Tännäskröket. Alla berg ser olika ut och det finns något för alla, så mitt tips är att testa sig fram och hitta sin favorit. För den som är en duktig piståkare tycker jag att Funäsdalsberget har de bästa pisterna.

– Sedan är ju längdskidåkningen i området oslagbar, eller att bara ta en skotertur i fjällen runt Ramundberget.

På sikt är det stora målet för Victor nästa Vinter-OS, som hålls i Pyeongchang i Sydkorea 2018. Senaste OS, i Sotji, Ryssland, 2014, blev ett misslyckande. Där föll han i sista hoppet i kvartsfinalen.

– Det är klart att jag vill ha revansch. OS är ju det största. Men dit är det ju några år så jag har inte börjat tänka så mycket på det än.

---

Mer läsning:

Lokalt och ekologiskt på nytt mathak i skidbacken

Krönika: Det tar tid att bli fjällvan

NOLERVIK: Ansätten är fjället som blomstrar även på vintern

Fjöset på fjället blev familjen Öbergs trygghet

Så kör du säkert på fjället: "Barnen ska sitta bakom dig på skotern"

---

Skicrosslandslagets uppställning till världscupen i Idre

Svenskarna favoriter på hemmaplan

Följ med VÖN i X-games skicrossbana

Annons