Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill bygga mobila vårdkliniker för landsbygden

/
  • Thony Gustafsson från näringslivskontoret i Härjedalens kommun och Magnus Edvinsson, vd för Tandvårdsfinans i Stockholm AB, utanför den lokal i Ytterhogdal där de mobila vårdvagnarna ska tillverkas.
  • Magnus Edvinsson framför den mobila vårdvagnen som ska byggas om till visningsvagn i Ytterhogdal i vinter.   – Vagnen är handikappanpassad med hiss och vissa modeller skulle även kunna utrustas med solceller. Fordonet kan även höjas och sänks för olika vägförhållanden, säger han.
  • Thony Gustafsson, Christer Strömstedt och Magnus Edvinsson i den lokal som håller på att bli visningslokal och monteringshall. I bakgrunden arbetar Reinaldo Valenzuela.
  • – Den första vårdsvagnen blir en tandläkarmottagning. Andra vagnar kan bli sjukvårdsmottagningar för gynekologi, vaccin, akutsjukvård. Det finns egentligen inga begränsningar, säger Magnus Edvinsson.

Gamla fönsterfabriken i Ytterhogdal håller på att förvandlas till visnings- och installationshall. Om allt går som planerat kommer det att byggas mobila vårdkliniker där efter nyår.

Annons

Det hela började med en fisketur. Magnus Edvinsson var på fiskesemester i Ytterhogdal och gjorde en avstickare från Ljusnan. Av en slump hamnade han i industriområdet och såg de tomma lokalerna. Hans sökte sedan upp kommunhuset.

– Jag fick god vägledning och Leif Nilsson, vd för Ypro, träffade mig redan nästa dag och visade lokalerna – trots att det var en lördag. Sedan blev jag mycket bra mottagen av Thony Gustafsson och näringslivsenheten vid kommunen. De frågade "Vad kan vi göra för dig". Hade jag inte fått så bra hjälp hade jag inte fortsatt, säger Magnus Edvinsson, vd för Tandvårdsfinans i Stockholm AB.

Produktionen i Mariestad är avslutad och på väg till Ytterhogdal. Lokalen är hyrd och håller på att renoveras. Runt nyår är det klart och det första som byggs blir en visningsvagn. Magnus Edvinssons företag har offererat vagnar till Chile och Peru och han hoppas att kunna visa en färdig vagn för de tilltänka kunderna i början på nästa år i Ytterhogdal.

– Vi tänker oss att kunderna flyger till Sveg och sedan tar vi dem till Ytterhogdal. Vi ska även ordna med kringaktiviteter och inkvartering här.

– Ytterhogdal blir både showroom och monteringslokal, säger Magnus Edvinsson.

Hur många nyanställningar det kan bli fråga om kan han inte säga i nuläget.

– Vi kanske kommer att ha med oss några personer hit från Uppsala-Stockholm men framöver kan vi behöva anställa fler.

Vårdvagnarna kan vara allt från tandläkarkliniker till vårdinrättningar för gynekologi, vaccinering och akutsjukvård. Vagnarna inreds efter kundernas önskemål.

– Vi tänker oss kunder både i glesbygden här hemma och utomlands, säger Magnus Edvinsson. Vi bygger i annan skala, fast komplett. Det ska inte vara sämre vård i glesbygden.

Magnus Edvinsson hyr lokalen av Ypro. Ambitionen är att utöka framöver, när det behövs. Nu ska han söka olika stöd för att etablera sitt företag i Ytterhogdal.

– Jag tycker att det är jätteintressant med alla företagsetableringar i Härjedalen, säger Thony Gustafsson, näringslivschef vid Härjedalens kommun. Det här är också jätteintressant och en annorlunda, nytänkande idé.

Annons