Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill hjälpa sina landsmän i Nepal

/

Svegskrögaren Mani Aryal hade varit på besök i Nepal en vecka när jordbävningen slog till med full kraft.
– Jag ville åka hem på en gång, säger Mani vars familj nu startat insamling för att hjälpa sina landsmän.

Annons

– Det fanns ingen elektricitet, ingen telefoni, teven fungerade inte, flygen gick inte, bussarna var inställda, berättar Mani. Efter jordbävningen tog det ett dygn innan han fick kontakt med frun Kamala hemma i Sveg.

– Det var hemskt, vi var jätteoroliga. Först efter tio timmar fick vi bekräftat från en släkting att Mani var ok, säger Kamala.

Mani var i staden Sandikharka, cirka 40 mil väster om huvudstaden Kathmandu, långt från skalvets epicentrum. Trots det skakade marken rejält under jordbävningen och så gott som alla hus skadades.

– Vi var rädda för nya skalv och för att husen skulle rasa in. I flera dagar sov vi utomhus och i bilen, berättar Mani.

Hans mamma, hans släktingar och inte minst frun och barnen i Sverige ville att han skulle boka om biljetter och resa hem till Sveg så fort som möjligt. Men flygplatsen var stängd och det var svårt att få fram någon information.

Efter någon vecka for Mani till Kathmandu för att invänta flyget där. Efter en tio timmar lång nattlig färd utan sömn låg han och sov mitt på dagen när ett kraftigt efterskalv skakade hela staden.

– Huset gick fram och tillbaka, säger Mani och svänger armen fram och tillbaka för att visa hur allt skakade.

– Det gick knappt att stå upp, men jag fick tag på en filt som jag svepte om mig och sprang ut på gatan i bara underkläderna.

Till sist fick Kamala tag på flygplatsen och lyckades boka om biljetterna. 15:e maj landade Mani i Sverige, en vecka tidigare innan den planerade hemfärden.

– Jag slängde mina gamla biljetter. Jag ville bara hem så fort som möjligt.

Familjen har nu startat en insamling för att hjälpa framför allt människor som bor i mindre byar runt omkring Kathmandu. Behoven är stora och regeringen satsar sina resurser på att bygga upp huvudstaden i första hand, enligt Mani och Kamala.

– Det är fortfarande kaos där. Alla som kan lämnar huvudstaden, de törs inte bo kvar. Det är fortfarande efterskalv, säger Kamala.

Pengarna går genom hennes bror som jobbar för ett lokalt företag med möjlighet att dela ut mat, tält och pengar direkt till de som behöver. Utan mellanhänder. Barnen i familjen, Prabin, Prativa och Prasamsa samt kamraten Sanna har redan samlat in 5000 kronor i Sveg förra helgen och fortsätter helgen som kommer.

– Det känns bra att kunna hjälpa till. För 10 000 kronor kan vi hjälpa 20 familjer, säger Kamala.

Annons