Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill visa sin tacksamhet till Sverige genom manifestation på torget i Sveg

/
  • Mahmoud Alkwas jobbar på HMAB, pelletsfabriken, utanför Sveg.

På fredag samlas minst ett trettiotal flyktingar på torget i Sveg för att utrycka sin tacksamhet - till Sverige.
– Jag kände att vi måste visa vad vi känner, inte bara ligga och slappa i soffan, säger initiativtagaren Mahmoud Alkwas från Syrien, som nu bor i Sveg.

Annons

– Sverige är ett land som hjälper flyktingar, ni har varit jättesnälla mot oss och därför vill vi tacka landet, kommunen, arbetsförmedlingen, migrationsverket och Röda korset för all hjälp vi fått, säger Mahmoud Alkwas som själv flydde kriget i Syrien och kom till Sverige förra året.

Efter en tid i Lillhärdal bor han nu i Sveg där han jobbar på HMAB.

Tillsammans med flera vänner från Syrien och andra länder håller han en manifestation på torget i Sveg fredag eftermiddag klockan 16:00.

– Vi kommer mest från Sveg och Ytterhogdal. Jag vet att det blir minst trettio personer men säkert många fler. Vi ska också tända ljus för människor som är fattiga och har det svårt och jag ska tala litegrann, säger Mahmoud Alkwas.

Vad tänker du när du ser bilderna på teve nu av människor som flyr från Syrien?

– Jag tittar inte på nyheter på teve, jag vill inte komma ihåg. Jag hade ett bra liv i Syrien men kunde inte stanna där på grund av kriget. Nu vill jag inte tillbaka dit. Jag förstår vad de går igenom som flyr nu för jag har själv varit med om det. Därför är jag tacksam att det här landet tog emot mig och fortsätter hjälpa, säger han.

Annons