Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VM-stafett vore kul men det finns fyra andra starka killar

/
  • Johan Olsson växlar med Lars Nelson under herrarnas stafett 10x3 km under SM-tävlingarna i Ånnaboda utanför Örebro. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Annons

Säsongens stora mål, VM i Falun, börjar om en vecka. Jag är i Vålådalen och har hittills utmanat både snöstorm och töväder i mitt arbete för att hitta en riktigt bra mästerskapsform.

Säsongen började inte så bra som jag hoppats. Jag presterade precis så lagom bra som jag ville på premiärtävlingarna i Bruksvallarna och tävlade sedan i världscupen i Kuusamo där jag blev 16:e vilket jag var ganska nöjd med. Sedan kom minitouren i Lillehammer där jag var mycket taggad inför den avslutande jaktstarten i klassisk stil. Jag åkte snabbt ikapp en klunga som kämpade om topp 10. Tyvärr tappade jag fäste under skidorna efter några kilometer och sjönk sedan bara längre och längre ned i fältet. Helgen efter i Davos gick inte heller så bra som jag ville, men sista världscupshelgen innan juluppehållet blev jag 19:e man på 15 kilometer fristil. Det är mitt bästa resultat i fristil i världscupen och ett glädjande besked om att jag lyckats med målet att utveckla min fristilsåkning inför denna säsong.

Trots att jag inte hade gjort resultat som säkrade mig en plats till VM, valde jag att stå över Tour de Ski. I fjol stod jag också över touren och det gav mig möjligheten att träna hårt mitt i säsongen vilket ledde till toppform under OS. I år var det lite av en chansning att stå över och hoppas på en VM-plats ändå, men om jag skulle åka VM ville jag vara maximalt förberedd.

Precis som planerat fick jag en mycket fin träningsperiod över jul. Det blev många mil och dessutom en tuff motståndare på några hårda fartpass i form av Anders Södergren. För någon vecka sedan var det dags för SM i Örebro och slutgiltig uttagning till VM. Jag inledde SM-veckan med ett silver, 1,4 sekunder bakom Marcus Hellner. Det här var väldigt mycket värt för mitt självförtroende och det ledde också till att jag blev uttagen i VM-truppen. Jag har nu tre individuella SM-silver, inklusive de jag tog under SM-veckan i Umeå förra vintern. Vid dessa tre lopp var det Hellner som tog guld varje gång. Hans totala segermarginal till mig är 7,2 sekunder. På totalt 75 kilometer åkning. I stafetten i Örebro blev det guld till Åsarna IK. Anton Karlsson, Johan Olsson och jag åkte i laget. Jättekul med seger efter en sistasträcka där jag slet hela loppet för att hålla Emil Jönsson bakom mig.

Nu befinner jag mig som sagt i Vålådalen. Jag har valt att ladda på lågland tillsammans med sprintåkarna Teodor Pettersson och Johan Edin i stället för att åka på höghöjdsläger i Italien. Jag tror på att ladda inför VM i lugn och ro utan den belastning och infektionsrisk som ett höjdläger innebär. Träningen har fungerat bra och jag har varit frisk länge. Till helgen åker jag världscup i Östersund och därefter bör jag få besked om vilka distanser jag får åka på VM. Jag hoppas mycket på dubbeljakten och 5-milen. Stafetten vore otroligt kul att åka, men i nuläget finns det fyra andra starka killar som blir svåra att peta ur laget. Allt kan dock hända och jag förbereder mig mentalt på en förstasträcka redan nu.

Annons