Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Volontärer från världens hörn ska rädda fjällräven

/
  • Niels Henrik Andreasen (Danmark), Maria Koch (Tyskland), Kate Fremlin (Kanada), Arnatsiaq Lucia Qvist (Grönland) och Fredrik Pärson (Sverige) är de fem volontärerna.
  • Beatrice Rigois från Fjällräven.
  • Ryggsäckarna var av okänd vikt men mycket tunga. Under tisdagen gick de en mil till den första lyan.
  • Anders Angerbjörn och Beatrice Rigois gör sig redo för att ge sig av.

Volontärer och forskare från Sverige, Danmark, Tyskland, Grönland och Kanada har rest till Ljungdalsfjällen för att studera och märka fjällrävar.

Annons

TH träffade gänget precis innan de skulle ge sig iväg ut på fjället i tio dagar för att undersöka fjällrävarna på nära håll.

– Det känns helt otroligt att få den här chansen. Jag trodde aldrig de skulle välja mig, jag är väldigt glad, säger Maria Koch från Tyskland som annars arbetar som veterinär.

Fjällräven har länge varit nära utrotning, men med ihärdig forskning har arten blivit bevarad - och ökat. Det är rödrävarna som är den största fienden och genom att hålla nere den arten, samt genom utfodring av fjällräven, har de ökat i antal. Anders Angerbjörn är professor och har samlat in data om fjällrävarna i Ljungdalsfjällen sedan 2000.

– När vi började här fanns det bara två par, nu finns det 23 föryngringar. Med vår forskning har vi lyckats restaurera fjällräven, säger han.

Nytt för i år är att Stockholms universitet samarbetar med företaget Fjällräven som har rekryterat fem volontärer från lika många länder. De får chansen att vara med under tio dagar och spana på fjällrävar och fånga och märka valpar, något som är helt nytt för dem. De får hjälp av forskare och andra volontärer som är vana vid arbetet.

Det var 600 som sökte, det måste kännas rätt otroligt att ni blev utvalda?

– Ja det här är bara en chans i livet, det känns jättekul, säger volontärerna som kommer från Tyskland, Danmark, Sverige, Grönland och Kanada.

Annons