Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vox Humana föreslår ändring av sopavgifter

Ett medborgarförslag om att ta bort sopavgifter för fäbodvallar som saknar vatten, el och avlopp fick gehör från flera politiker i Härjedalens kommunfullmäktige. Trots det blev det avslag.
– Men jag lovar att återkomma med en motion i fråga, sa Pelle Persson från lokala partiet Vox Humana.
Nu har han gjort det.

Annons

Pelle Persson (VH) i sampspråk med moderaten Thomas Wiklund. Kanske om det senaste löften att lägga en motion om sopavgifterna i kommunen.

Sopavgifter i så kallade C-områden har under långt tid väckt ont blod hos många i Härjedalen. Fastigheter i C-områden har ingen egen sophämtning utan förväntas ta med sig sina sopor och lämna dem i en kommunal återvinningscentral, eller för den delen i sin egen soptunna. Det innebär att fastighetsägare måste betala renhållningsavgift för varje enskild beboelig fastighet som finns i dennes ägo, oavsett om fastigheten används eller inte.

Läs också: Bertil krävdes på fem sopavgifter

Kommunen har i sin argumentation pekat på likabehandlingsprincipen men många tycker att det är orättvist och har på olika sätt protesterat mot avgifterna i C-områden.

Läs också: Hungerstrejkar för mer rättvisa sopavgifter

– Det här är olyckligt och orättvist men som medborgarförslaget ser ut nu kan vi inte släppa igenom det, sa Pelle Persson från Vox Humana från talarstolen men lovade samtidigt att återkomma med en motion i frågan.

Även Göran Pålsson (S) tyckte att C-områden innebär en orättvisa.

– En får betala, en slipper. Det här har Alliansen lovat se över men som vanligt händer ingenting, sa han med adress till sina borgerliga kollegor.

Läs också: Rättvisare sophantering ska utredas efter motion från Alliansen

Medborgarförslaget avslogs av ett enigt fullmäktige.

Nu har Pelle Persson lämnat in en motion till fullmäktige, där han föreslår i första hand att de som redan betalar sopavgift för A- och B-fastigheter i fullmäktige ska slippa göra det för fastigheter de äger i C-områden. Alternativat att slopa avgiften i C-områden helt.

Förslaget ska nu beredas av kommunen innan det dyker upp i fullmäktige igen med förslag till beslut.

Annons