Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Whiskylager på fjälltopp i Lofsdalen

/
  • Fotomontage av hur skybaren på Hovärkens topp kommer att se ut.

Lagom till jul invigs en ny skybar längst uppe på fjället Hovärkens topp i Lofsdalen. Bygget är ett samarbete mellan Lofsdalens fjällanläggningar AB och whiskytillverkaren Mackmyra, som planerar att lagra sin dryck i byggnadens bottenvåning.

Annons

– Det började med att vi planerade för en byggnad däruppe och då dök idén upp att det skulle vara väldigt häftig att ha något i lager under golvet. Vi tog idén vidare till Mackmyra och de gick i gång rejält, berättar Ola Andersson, VD för Lofsdalens fjällanläggningar.

– Lofsdalen har en perfekt fjälltopp och när de presenterade idén för oss att de ville bygga ett whiskylager där var den för bra för att kunna släppa, säger Magnus Dandanell VD och grundare till Mackmyra i ett pressmeddelande.

Nu är bygglovet klart och projektet, som bekostas av Lofsdalens fjällanläggningar och beräknas landa på cirka 10 miljoner kronor, drar i gång i juni. Klart i december. Ola Andersson beskriver det som en exklusiv konferensanläggning, där det kommer att finnas möjlighet till dryckesprovningar, bröllop och andra aktiviteter. Med plats för hundratals 30-liters lagringstunnor för whisky i källaren.

– Vi har redan sålt runt 150 tunnor till medgrundare och andra vi gått ut till. Och det finns plats för många hundra tunnor, säger Ola Andersson.

Whiskyn lagras från tre till fem år, i vissa fall längre, och under tiden kan ägarna provsmaka och se hur drycken utvecklas.

– Denna spektakulära byggnad blir ett utmärkt komplement året runt till Lofsdalens upplevelser, vi tror jättemycket på det, säger Ola Andersson.

Annons