Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yrkar på två år fängelse i Lillhärdalsmålet

/
  • Advokaten Håkan Müntzing och en av de åtalade, Anders Dunder, vid Tingsrätten i Mora. Där blev det en friande dom för de misstänkta vargjägarna.

Miljöåklagare Åse Schoultz yrkar på två års fängelse för de fem männen i Lillhärdalsmålet. Men de nya bevisen, bland annat SMS-trafik mellan de tilltalade, som åberopades i hovrätten håller inte menade männens advokater.

Annons

Tingsrätten har tidigare friat de fem männen från Härjedalen men domen överklagades av Miljöåklagare Åse Schoultz som i sin slutplädering vid hovrätten menade att det framgår med önskvärd tydlighet att vargarna befunnit sig i området de aktuella dagarna. Detta styrks enligt henne genom GPS-positioner. Den tilltalade skoterföraren fanns i området den aktuella helgen och under söndagen samlades de fem misstänkta. En av männen ska ha ställt sig på pass drygt av en mil norr om de övriga, detta på en plats som av en naturbevakare ska vara en känd vargväxel.

Hon sa även att övriga naturbevakare sett köttbitar i vägkanten och andra iakttagelser som de bedömer som misstänkta.

Genom naturbevakarnas berättelser anser åklagaren att det är styrkt att de anklagade har sökt efter, spårat och förföljt varg.

Skoterföraren hade även med sig ett komplett vapen med slutstycke, även om det var delat vid beslaget. Vad gäller de andra vapen som beslagtogs, som saknade slutstycke, skulle de, enligt de tilltalade, ha tagits med för att senare lämnas in för justering. Åse Schoultz anser att de förklaringarna är så osannolika att de kan lämnas utan hänseende.

I hovrätten åberopade åklagaren ytterligare bevis i form av en strukturerad analys av mobiltelefontrafiken men försvaret menade att de nya uppgifterna inte styrkte åklagarens påståenden.

Åklagaren tog även upp de två pistolmagasin som hittades i närheten av där hon påstår att en passkytt har stått. Magasin som, om de tillhört någon av de tilltalade, måste tillhöra illegala vapen. Något vapen tillhörande de två magasinen har dock inte påträffats.

Åklagaren menade att bevisningen visar att jakten föregåtts av omfattande planering och organisering. Skoter och bilar har använts och det handlar om fredat vilt. Det är bara en tillfällighet att det i det här fallet inte finns någon död varg. Därmed är brottet grovt, och domen bör vara två års fängelse, sa Åse Schoultz.

De tilltalades advokater höll fast i den förklaring som framfördes i tingsrätten. Männen fanns i området för att förbereda bäverjakt.

Bland annat menade de att utredningen är bristfälligt utförd, exempelvis att ingen av naturbevakarna kunnat dokumentera de påståenden om språngspår som förekommit.

Varken poliser eller naturbevakare har fotograferat dessa språngspår eller på annat sätt styrkt de påstådda ”språngspår” som vargen skulle ha rört sig i. Den viktigaste frågan är om det har funnits varg i området, vilket åklagaren påstår, menade en av advokaterna.

Enligt försvaret fanns ingen varg vid den tidpunkt de fem männen hade samlats i området. Advokaterna anser inte att det går att styrka att de tilltalade varken sökt efter, spårat eller förföljt varg och dessutom haft syfte att döda eller skada varg.

Försvararna framhöll att två naturbevakare som hörts inte varit objektiva i utredningen.

Advokaterna yrkade att tingsrättens dom ska fastställas och åtalet ogillas.

Hovrättens dom avkunnas 29 oktober.

Annons