Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härjedalens kommun erbjuder hemkörning av mat till alla pensionärer – personer över 70 bör ”begränsa sina sociala kontakter”

Kommunen utökar sin service för hemkörning av mat till pensionärer och funktionshindrade i Härjedalen. Alla som tillhör riskgruppen att bli svårt sjuka av coronaviruset får nu möjlighet att ta del av servicen.
– Vi vill underlätta för de som är oroliga, säger Gunnel Gyllander, kommunchef.

För 20 kronor per gång kan pensionärer och funktionshindrade i Härjedalen få matvaror hemkörda, en gång i veckan, från närmaste butik som kommunen har avtal med. Det gäller för dem som inte själva kan ta sig till butiken och bestämdes redan 2013. Det krävs inget biståndsbeslut för att ta del av tjänsten.

Nu går kommunen ut och säger att tjänsten kan utnyttjas av alla äldre, funktionshindrade och de som tillhör riskgruppen att bli svårt sjuka av coronaviruset. Enligt folkhälsomyndigheten är det i första hand personer med hög ålder och myndigheten råder alla som är över 70 år gamla ”att begränsa sina sociala kontakter” tills vidare. Det gäller även folksamlingar i affärer.

Om yngre personer med astma, allergi eller njursjukdomar tillhör riskgruppen är oklart enligt Folkhälsomyndigheten, men även de kommer nu att omfattas av tjänsten.

– Vi har beslutat att utöka hemkörningstjänsten. Vi kommer inte att kontrollera de som vill ta hjälp, de tar kontakt direkt med butikerna. Men vi räknar med att folk tar ett eget ansvar och inte utnyttjar situationen. Det här är för att underlätta för de som är oroliga och tillhör riskgruppen, säger Gunnel Gyllander, kommunchef i Härjedalen.

Tillsammans med flera livsmedelsbutiker i Härjedalen sprider nu kommunen informationen om hemkörningstjänsten. Hittills har kommunen haft ungefär 8000 hemkörningar av matvaror per år, sedan tjänsten infördes.

– Det här gäller alltså för alla äldre, funktionshindrade och andra som kan tillhöra riskgruppen. I hela Härjedalen. Jag har haft några stycken som anmält sig hittills och vi får väl se hur många som kommer att visa intresse framöver, säger Malin Fjellgren, på kommunens näringslivskontor.

Fakta: Butiker och företag som kommunen har avtal om hemkörning med

ICA Nära, Ytterhogdal

Coop, Sveg

Härdalsbuda, Lillhärdal

ICA Nära, Linsell

ICA Nära,Lofsdalen

VemhåTräffen, Vemhån

ICA Supermarket, Hede

Stugvärden, Funäsdalen

Härjedalens Bokning & Turistaktiviteter, Vemdalen

Källa: www.herjedalen.se