Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härjedalens kommundirektör riktar hård kritik mot MSB

Artikel 14 av 14
Sommartorkan 2018
Visa alla artiklar

Kontaktsvårigheter och bristande information har präglat dialogen med myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Det anser Härjedalens kommundirektör Gunnel Gyllander som i Dagens-Nyheter riktar hård kritik mot MSB.

Efter de senaste veckornas intensiva skogsbränder i mellansverige har Svegs flygplats varit navet för flyginsatserna. Utländska brandflyg och flertalet helikoptrar har utsatt den lilla flygplatsen för stora påfrestningar, inte minst vad gäller bränslehanteringen.

Nu går Härjedalens kommundirektör Gunnel Gyllander ut och riktar hård kritik mot den myndighet vars uppgift det är att samordna den svenska krisberedskapen. Till Dagens-Nyheter säger hon att kommunen haft problem med kontakten med MSB och att man behövt jaga folk hos MSB hela tiden, en fråga som borde lösas internt på myndigheten.

– De italienska planen har åkt till Svegs flygplats och tankat. Vi har haft tolv helikoptrar som har snurrat och åkt till Svegs flygplats och tankat. Vi har förbrukat många gånger mer bränsle än vad vi gör av med normalt. Det har gjort att vi inte haft lagringskapacitet för bränsleåtgången. Då kontaktade flygplatschefen MSB och frågade om hjälp. Vi sade att de hade skickat hit fyra plan och att de då måste kunna hjälpa oss så att vi kan hålla dem i luften. Då var det jättesvårt att få kontakt med MSB. Det är olika personer hela tiden. De hänvisar till varandra. Flygplatschefen har fått lägga hur mycket tid som helst med MSB. När MSB skickar hit resurser måste de också ta ett ansvar för att det ska fungera, till exempel en så viktig sak som att det ska finnas bränsle till flygplanen.

Till slut kunde Härjedalens kommun få bukt med den akuta flygbränsleproblematiken tack vare privata kontakter. Dessutom ryckte Försvarsmakten in.

– Överbefälhavaren på Försvarsmakten var här på besök förra veckan. Då fick vår flygplatschef kontakt med försvaret och deras logistikavdelning. Då lossnade det. Men det var inte MSB:s hjälp, säger Gunnel Gyllander.

Det är inte bara med bränsleproblematiken som det riktas kritik mot MSB från Härjedalens kommuns sida. Av MSB fick kommunen veta att de 140 polska brandmän som kom för att hjälpa till i släckningsarbetet skulle vara självförsörjande. Så var inte fallet enligt Gunnel Gyllander.

– Bara en sådan sak som sophämtning, mer duschar, toaletter, och så vidare. Vi har löst det allt eftersom, men det vore bättre om vi fick hjälp och stöd av MSB.

Till Dagens-Nyheter säger MSB:s generaldirektör Dan Eliasson att han anser att myndigheten varit väl förberedd när skogsbränderna bröt ut.

– Vi har haft en hög, hög, hög beredskap. Men det får utvärderas längre fram om kommunerna och länsstyrelserna haft en tillräcklig beredskap och om det är som vi säger att vi haft en tillräcklig beredskap. Och om försvaret och andra statliga myndigheter varit tillräckligt snabba i starten. Men jag känner mig trygg med att vi har agerat på det sätt vi ska som myndighet.

Läs även: Allt om skogsbränderna i Jämtlands län – här får du de senaste uppdateringarna