Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härjedalskontraktet har redan gett resultat

/
  • Företagaren Roger Frisk, Hede, väckte en fråga som många småföretagare drabbas av. Han vill anställa tre unga målare som gjort klart sin treåriga utbildning. Men där sätter kollektivavtalet stopp.
  • Mikael Holmström är nyanställd som näringslivsutvecklare. Han kommer från Östersund och är 50 år.
  • Annika Myhr, näringslivsutvecklare och projektledare för Härjedalskontraktet avslutar sin tjänst vid kommunen.   – Var sak har sin tid, visserligen har jag haft världens bästa jobb, men väljer ända att sluta, säger hon.

Kommunens satsning på Härjedalskontraktet tillsammans med företagen har förbättrat näringslivsklimatet.
– Visserligen har vi bara trappat upp några placeringar på Svensk Näringslivs lista, men vi är på rätt väg, säger Annika Myhr vid näringslivskontoret.

Annons

Förra veckan var det företagarfrukostar i Hede och Sveg. Runt ett 20-tal företagare mötte upp och på agendan stod en kort uppföljning av Härjedalskontraktet, Leaderprojekt och kommande upphandlingar i kommunen.

Många företagare har skrivit på kontraktet som ska föra kommunen framåt tillsammans med näringslivet.

– Under många år har vi hamnat långt ner på Svenskt Näringslivs ranking. Vi har haft många träffar med våra företagare och försökt förbättra detta men det har inte riktigt lyckats. Nu har kommunens representanter, allt från politiker till förvaltningar, inlett ett ambitiöst förändringsarbete och för att få det mätbart så har 30 punkter inom fyra områden tagits fram, berättar Annika Myhr, näringslivsutvecklare och projektledare för Härjedalskontraktet.

Hon kunde konstatera att Härjedalen redan klättrat i rankingen. Visserligen bara tre steg i senaste mätningen, men ändå ett positivt resultat. Annika Myhr väljer nu att avsluta sin anställning vid kommunen.

– Var sak har sin tid, visserligen har jag haft världens bästa jobb, men väljer ända att sluta, säger Annika Myhr.

Vad händer med Härjedalskontraktet nu?

– Jag hoppas naturligtvis att processen fortsätter och att företagsklimatet förbättras. Nu är mattan utrullad och andra får ta över, säger Annika Myhr.

På plats var även Mikael Holmström som är nyanställd näringslivsutvecklare. Han kommer från Östersund och är 50 år.

– Jag har jobbat mycket med affärsutveckling. Mitt fokus blir att vara ute bland företagen, men kan konstatera att det finns mycket att ta tag i.

Företagaren Roger Frisk, Hede, väckte en fråga som många småföretagare drabbas av. Han vill anställa tre unga målare som gjort klart sin treåriga utbildning. Men där sätter kollektivavtalet stopp.

– Det måste vara något fel när vi har tre ungdomar i Hede som vill ha jobb och dessutom vill vara kvar i byn. I mitt fall får jag bara anställa en, trots att jag skulle vilja ha alla tre, säger Roger Frisk.

– Jag hoppas att det kan lösa sig på något sätt. Det är fel att tvinga ungdomar från Härjedalen när de helst vill vara kvar.

Annons