Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härjedalstjejer deltar i stor flygtävling

/
  • Hanna Carlström och Sara Östling är inte så nervösa än inför den stora tävlingen, men de säger att de nog kommer bli det när det väl gäller.
  • Hela laget består av Linnea Öberg, Hanna Carlström, Josefin Jonsson och Sara Östling.
  • Ritningen av Gloria the flying coconut tree.
  • Laget bildar ett M, som i Madagaskar som är deras tema.
  • Red Bull Flugtag i Göteborg 2005.

Tjejernas hemmabyggda farkost ska knuffas ut från en sex meter hög plattform i Göteborg. Utan motorer. Rakt ner i vattnet. Med en av tjejerna sittandes på flygfarkosten.
– De sa att man måste vara galen för att hoppa, säger två av tjejerna i laget.

Annons

– Vi blev så chockade när de ringde och nu tänker vi, vad är det vi har gett oss in på? säger Sara Östling och Hanna Carlström som är två av medlemmarna i laget när TH träffar dem.

Byggandet pågår för fullt i Delsbo och det är där tjejerna ses för att planera, annars hinner de inte träffas så mycket innan Red Bull Flugtag tävlingen, som är den 22 augusti. De fyra tjejerna skickade in sitt bidrag som en kul grej och blev ett av de utvalda lagen. Deras farkost heter Glorias flying cocnut tree och bygger på karaktären Gloria i filmen Madagaskar. Hon kommer vara ungefär fyra meter lång och nästan tre meter bred.

– Vissa är jätteseriösa med sina ritningar, och vår ser ut som en barnteckning. Vi slängde ihop den jättesnabbt. Så det är klart vi blev chockade när vi fick samtalet att vi var med, säger tjejerna.

Tävlingen är känd över hela världen och har tidigare lockat en publik på flera hundratusen. Det finns många regler, men det viktigaste är att deltagarna inte får ha någon motor eller liknande på sin farkost, den ska endast flyga med hjälp av konstruktionen.

– Och vi kom på rätt tidigt att vi inte är så bra på att bygga något, säger de och skrattar.

– Vi kanske inte flyger så långt, men vi kommer bjuda på en ordentlig show, säger Sara Östling.

Tjejerna tänker inte bara visa upp sin farkost, de kommer ta uppvisningen till en helt ny nivå. De ska klä ut sig till varsitt djur från Madagaskarfilmen och dansa för publiken, precis innan Gloria ska flyga iväg över vattnet med lagmedlemmen Josefin ovanpå.

– Vi ska dansa till låten "I like to move it" som är signaturlåten till filmen. Sedan kommer vi knuffa ut vår pilot Jossan på Gloria, säger de.

De tror att de blev valda att delta i tävlingen för att de är ett renodlat tjejlag, annars är det killar som dominerar sporten.

– Och sedan tror jag att de märkte att vi är lite galna och bjöd på oss själva i presentationen, säger Sara Östling och Hanna Carlström.

Laget består av Sara Östling, Hanna Carlström, Linnea Öberg och Josefin Jonsson.

Ni kan följa laget på deras Facebooksida här.

Annons