Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårt väder i fjällen – fjällräddningen har fått rycka ut flera gånger

/

Polis och fjällräddning har fått rycka ut på flera ställen i Jämtland– och Härjedalsfjällen under torsdagen. Anledningen är det extremt hårda väder som ställer till problem för fjällbesökare.

Annons

Det första larmet kommer vid 16-tiden på eftermiddagen då en patrullerande fjällräddare hittar en medtagen skidåkare vid Vålåstugorna.

– Han var ute och patrullerade men fick vända på grund av vädret och träffade då på skidåkaren, säger Oscar Berglund, vakthavande befäl vid Jämtlandspolisen.

Nästa larm kommer vid 17.30 på torsdagskvällen då polisen får ett samtal från en skoteruthyrare om att tre skoteråkare inte kommit fram till sin slutstation. Enligt färdplanen som gick mellan Åre och Ramundberget så skulle de vara framme till klockan 16.00. Polisen eftersöker skoteråkarna och runt 18.30 får de ett samtal om att skoterförarna kommit fram till Ramundberget välbehållna.

Nästa larm inträffar vid 18-tiden och kommer från Sylarnas fjällstation. En man uppger att han stött på ett par i 65-årsåldern mellan Enkälen och Sylarna. Enligt anmälaren var kvinnan i mycket dåligt skick, utmattad och blöt. Då vädret i området också är mycket hårt med vindar upp mot 25 meter i sekunden och snödrev så larmas fjällräddare ut för att söka efter paret. Strax efter klockan 19 får polisen samtal om att paret kommit fram och att de är välbehållna.

Det tredje larmet, också det vid 18-tiden, kommer från Svaletjakke vindskydd där ett sällskap på sex personer blåst in. Gruppen har ved att elda med och är inte skadade men fjällräddare kommer till platsen för att hjälpa dem eftersom vädret förväntas fortsätta vara hårt.

– De är på väg dit just nu. De är egentligen ingen fara med dem men eftersom det hårda vädret väntas fortsätta så vill vi hämta dem, säger Oscar Berglund.

Polisen uppmanar på sin hemsida alla som befinner sig i fjälltrakter att kontrollera vädret och respektera vädervarningarna.

Annons