Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtta anställda blir av med jobbet när HVB-hemmet vid Wemerskolan stängs

Färre ensamkommande barn och ungdomar leder till att Härjedalens kommun beslutat att stänga HVB-hemmet i Wemerskolans elevboende i Hede. De som bor där flyttas till andra boenden.
Samtidigt ska åtta heltidstjänster inom verksamheten bort.

Annons

Wemerskolan i Hede.

Härjedalens kommun har avtal med Migrationsverket om 75 platser för ensamkommande flyktingbarn och ungdomar. Men givet rådande omständigheter så har kommunen bara 51 barn och ungdomar på HVB-hemmen kommunen driver i egen regi, hem för vård och boende.

Det kommer helt enkelt betydligt färre ensamkommande flyktingbarn och ungdomar till Sverige idag, jämfört med för ett år sedan. Och många av de som nu bor på HVB-hemmen i Härjedalen närmar sig 18 årsåldern och kommer då att flytta ut från boendena.

LÄS OCKSÅ: Stökig kväll på Novemberkalaset med fylla, misshandel och skadegörelse

Därför föreslår Helena Bredesen, områdeschef för ensamkommande barn och ungdomar inom kommunens socialförvaltning, att "Wemer HVB-hem läggs ner och barnen flyttas till lediga platser på andra boenden inom kommunen."

Åtta heltidstjänster berörs av beslutet och kommer att varslas, enligt uppgifter på kommunens hemsida.

Helena Bredesen skriver också, på kommunens webb, att "Även med anledning av de kraftigt minskade anslagen från Migrationsverket för verksamheten som föreslås träda i kraft i juli 2017 så behöver verksamheten anpassas utifrån rådande och framtida omständigheter."

Från den första juli nästa år vill regeringen sänka ersättningen kommunerna får för ensamkommande flyktingbarn och ungdomar, från 1900 kronor per dygn till 1350 kronor per dygn.

LÄS OCKSÅ: Sju personer inblandade i trafikolycka på E14 – två personbilar i krock med hjullastare

Enligt Helena Bredesen finns det stora rekryteringsbehov inom andra delar av kommunen och förvaltningen kommer, tillsammans med HR-avdelningen "se över andra tjänster inom kommunen och även omställningsfonden" för de personer som blir varslade.

Helena Bredesen är chef för enheten för ensamkommnade i Härjedalens kommun.

Annons