Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bästa hembygdsboken finns i Hede

/
  • Härje Nordquist har varit med i produktionen av Hede hembygdsförenings skrifter i många år. Här tar han emot Heimbygdas pris för bästa bok 2015 som representant för Hede hembygdsförening tillsammans med Magdalena Nordquist.

Hede hembygdsförening får Heimbygdas pris för bästa hembygdsbok utgiven i Härjedalen och Jämtland under förra året. Imponerande och väl underbyggd, lyder motiveringen. Boken Natur och kultur i Hede socken går även vidare till riksfinal hos Sveriges hembygdsförbund.

Annons

"En imponerande och väl underbyggd dokumentation av hedebygden", skriver Heimbygdas i sin motivering. De anser att Hede hembygdsförening har presterat en omfattande och kvalificerad dokumentation under de 34 år som skrifterna har getts ut med olika teman varje år.

Redaktör för förra årets bok var Björn Eriksson i Hedeviken.

– Jag är en del av redaktionsgruppen, säger han blygsamt. Vi är nio personer i den. Det är ärofullt och roligt att det vi har gjort tillsammans uppskattas.

Han poängterar att det är Barbro Nässelqvist, ordförande i Hede Hembygdsförening, som har nominerat boken och gjort det möjligt att få priset.

Natur och kultur i Hede socken går vidare till riksfinal hos Sveriges hembygdsförbund. Under bokmässan i Göteborg i höst presenteras vilken bok som utses till årets hembygdsbok.

Heimbygda noterar att Hede hembygdsförening visar att det med enkla medel och levande intresse för hembygden går att presentera djupgående forskningsarbete på ett levande och intressant sätt.

Redaktionen för Hede socken förr och nu jobbar vidare med temat natur och kultur i även årets bok. Den ges ut till nationaldagen och heter Mera natur och kultur i Hede socken.

Tidigare har Hede hembygdsförenings skriftserie fått ett hedersomnämnande av Heimbygda. Det var 2012 med Folktro och skrömt , med Härje Nordquist som redaktör. Då tyckte Heimbygda att årsboken var välskriven och väldokumenterad med varierat innehåll och den gick vidare till riksfinal. Hela serien ansågs vara "En strikt och ambitiös serie som kan bli stommen till en sockenhistorik, en helhet värd att uppmärksammas."

Läs även om Johanna Grip som tilldelats Heimbygdas och Persson invests it-pris.

Annons