Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bertil krävdes på fem avgifter för sophämtning

Bertil Olsson i Hede krävdes från början på fem sophämtningsavgifter. Kommunen ville att han betalar för två hus som han anser vara obeboliga. Bertil Olsson tycker att det är löjligt att man ska betala sophämtningsavgift för hus som det inte går att bo i.

Annons

Härjedalens kommun ville från början att Bertil Olsson skulle betala sophämtningsavgift inte bara för det hus han bor i på Östbacken i Hede utan även för gammelstugan som står på tomten och inryms i samma fastighet.

– Ingen har bott i den sedan 1950-talet och den är inte bebolig. När jag överklagade slapp jag betala för den. Kommunen såg att den inte gick att bo i.

Samma visa är det fortfarande med hans hus i buan. Kommunen vill ha två sophämtningsavgifter för de två husen i Nyvallen längs Särvsjövägen. Bertil Olsson vill bara betala för den stuga han anser att det går att bo i.

– Visst kan jag betala för en stuga i Nyvallen – men inte två; den andra stugan går det inte att bo i. I den finns det två väggfasta sängar som är 160 cm långa. Jag visade kommunen bilder men de tyckte att det var fullt beboligt och vill ta ut sophämtningsavgift. Det är rent ut sagt löjligt. Husen ligger på samma fastighet, en meter från varandra, säger Bertil Olsson.

Han betalar gärna sophämtningsavgift för de två hus han bor i, ett på Östbacken, ett i Nyvallen och huset i Hede som han hyr ut.

– När jag är på buvallen en älgjaktsvecka plus ett par helger per år blir det minimalt med sopor. Jag bränner det brännbara och komposterar. Den halva soppåse som blir kvar tar jag med mig hem till tunnan på Östbacken.

Bertil Olsson vill att kommunen ska använda sunt förnuft och lyssna på dem som äger fastigheterna.

– Det är klart att de ska ha in pengar men det får inte gå till sådana här överdrifter. Jag hoppas att de tar kritiken på allvar. Det är inte bara jag som tycker så här. Det måste finnas en rimligare lösning, konstaterar Bertil Olsson.

Nya renhållningsföreskrifter antogs

– Visst kan jag betala för en stuga i Nyvallen – men inte för två; den andra stugan går det inte att bo i, säger Bertil Olsson, som enligt kommunen ska betala fem sophämtningsavgifter.

Annons