Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En helt annan inställning" - Härjedalspartiet ser öppning för fjäll- och fäbodbruk

– Det här känns som en positiv utveckling, säger Olle Larsson, ordförande för Härjedalspartiet och en av tre ledamöter för partiet i Härjedalens kommunfullmäktige.
Han välkomnar Jordbruksverkets kartläggning av fäbodbruket.

Annons

Olle Larsson ser positivt på att Jordbruksverket vill kartlägga problem och möjligheter för fäbodjordbruket.

Under flera år har Olle Larsson talat för fäbodbrukets och fjälljordbruket möjligheter. Han har också skrivit motioner till Härjedalens fullmäktige om att inventera värdet på det så kallade utmarksbetet i Härjedalen, men fått avslag på dem.

På workshoppen om fäbodbruk, som hölls i Hedeviken häromveckan, upplevde han en ny attityd till det traditionella småskaliga lantbruket.

– Det känns som en helt annan inställning, här ser man potentialen i att utveckla ett hållbart jordbruk som kan producera världens mest förnäma jordbruksprodukter. Istället för att bara betrakta vårt område som något slag museiföremål, säger Olle Larsson.

Det är Jordbruksverket som beställt en kartläggning av fäbodbrukets behov och problem, den görs bland annat genom en enkät och workshoppar med fäbodbrukare och lantbrukare i Jämtland och Härjedalen.

– Jag tror att myndigheternainser att de måste gör något, påtryckningen från de som driver fäbodbruk har varit massiv. Jag tror att de inser att de måste ta reda på vilken potential som finns i fjälljordbruket och i fäbodbruket.

Vad hoppas du på att den här kartläggningen ska leda till?

– Att man ska förstå att den här typen av jordbruk är livskraftigt, att det kan ge många arbetstillfällen och att unga människor ska få upp ögonen för att ett liv som bonde, med ny teknik och gamla kunskaper, kan vara ett bra sätt att leva, säger Olle Larsson.

Läs även:

Plus Kartlägger fäbodbrukets problem och behov - "Jag tror vi kan nå resultat"

Plus: Kappruet lyfter hela Messlingen – ”Roligt om vi kan bidra till att folk kan bo kvar”

Annons