Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans från Hede mitt i snökatastrofen på Svalbard

/
  • Hans Mårtensson vid en snövall när snöslungan åkt förbi.
  • Hans Mårtensson hemma i Hede tidigare i år då han höll en uppskattad föreläsning om Svalbard.
  • Hus som krossades vid snöskredet i Longyearbyen i Svalbard i lördags.

Hans Mårtensson från Hede bor bara 300 meter från det snöskred som kostade två människor livet på Svalbard lördagen före jul.
– Så fort jag fick höra om det sprang jag dit för att hjälpa till, säger Hans.

Annons

Snömassorna kom farande ner längs sidan på fjället Sukkertoppen och träffade tio hus. En man i 40-årsåldern dödades och fem vuxna och tre barn skadades. Ett av barnen avled senare på sjukhus.

– Jag hörde inte själva skredet. Det blåste och snöade så mycket här, jag har aldrig varit med om något liknande. Men så fick jag ett meddelande på telefon, där en av piloterna jag jobbar med undrar om jag var vid liv. Det var så jag fick reda på det, berättar Hans Mårtensson från Hede som jobbat som flygtekniker i Longyearbyen på Svalbard de senaste åtta åren.

Han sprang bort till platsen där det redan var mycket folk som hjälpte till. Sedan fick han skynda sig till sitt arbete på flygplatsen då flera ambulansflyg var på väg in.

Hans Mårtensson berättar om tre meter höga snördrivor och ett väder med snömängder som han inte sett sedan första året på Svalbard.

– Det som är skillnaden är att det snöar och blåser på samma gång. Det brukar i regel vara det ena eller det andra.

Är du orolig att det kan komma skred även mot ditt hus?

– Nej, jag bor på andra sidan av fjället. På fjällsidan som vetter åt mitt håll har snön blåst bort, säger han.

Snöskredet är en katastrof som satt hela staden i en tryckt stämning. Det bor inte mer än knappt 2000 människor och Hans Mårtensson vet väl vem mannen var som omkom när snömassorna krossade huset han fanns i.

– Han var musiklärare på skolan. Min dotter hade honom när hon gick där. Och jag kände fler av dem som bodde där, säger han.

Några av huset klarade sig från total förstörelse men har flyttats upp till femtio meter av snömassorna. På grund av permafrosten byggs huset på pålar och Hans Mårtensson tror att det kan ha spelat roll, de gled iväg uppe på snömassorna när lavinen gick. Över hundra personer har evakuerats från hus som ligger i riskområdet för nya snöskred.

– Alla pratar om det här i byn. Jag blir här över ju och nyår men sedan ska jag hem i två veckor. Det ska bli skönt att komma sig hem och tänka på något annat, säger Hans Mårtensson.

Annons