Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härjedalen visar upp sig på Skansen under Hembygdens helg

Sista helgen i augusti firas Hembygdens helg på Skansen i Stockholm. Hembygdsföreningar från Funäsdalen, Långå, Hede, Sveg, Älvros och Ytterhogdal deltar i firandet på Älvrosgården.

Annons

Sveriges hembygdsförbund fyller hundra år och uppmärksammar det med Hembygdens helg på Skansen i Stockholm 27-28 augusti. Sex hembygdsföreningar från Härjedalen deltar och visar upp olika delar av Härjedalen i Älvrosgården.

– Det är roligt att hela Härjedalen deltar. Jag tycker att det är särskilt kul att Eva Eriksson från Lillhärjåbygget och mejerskan Erika Enckell från Funäsdalen följer med, säger Barbro Källmark, från Funäsdalen.

Eva Eriksson, som bor i Lillhärjåbygget, berättar om gården på fjället i väglöst land. Erika Enckell, bonde och mejerska i Funäsdalen, säljer egenproducerade ostar.

Några av de övriga deltagarna är Margareta Selin från Långå som tillverkar forbondemössor, Karin Blomkvist från Funäsdalen som visar upp härjedalsbroderier, Siv Myhr som arbetar med rönnbark och flaknäver och Marta Holm som stickar älvroströjor.

Riksspelmannen Alf Jönsson från Hede drar historier på härjedalska och spelar med sitt band Jämmerdalens spelmän. Nina Nylander från Bruksvallarna deltar i invigningen av hembygdens helg med att spela näverlur.

Detagarna från Härjedalen är så många att de fyller upp en hel buss. Det är hembygdsföreningarna i Funäsdalen, Långå, Hede, Sveg, Älvros och Ytterhogdal som deltar. Härjedalens kommun står för bussresa och övernattning.

Nina Nylander från Bruksvallarna inviger Hembygdens helg med att spela näverlur.

Siv Myhr arbetar med rönnbark och flaknäver på Skansen sista helgen i augusti.

Karin Blomkvist från Funäsdalen visar upp härjedalsbroderier under Hembygdens helg.

Riksspelmannen Alf Jönsson från Hede drar historier på härjedalska och spelar med sitt band Jämmerdalens spelmän på Skansen i Stockholm under Hembygdens helg.

Annons