Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedefyror vann länsfinalen i schack

/
  • Lovis Johansson tog full pott när Sonfjällsskolan vann länsfinalen av Schackfyran.
  • Fjärdeklassarna från Sonfjällsskolan i Hede vann länsfinalen i Schackfyran på ett imponerande sätt.

Eleverna vid Sonfjällsskolan i Hede är duktiga på schack. Vid länsfinalen av Schackfyran vann ungdomarna från Hede och kvalificerade sig därmed för riksfinal i tävlingen för nionde gången i följd. Det är bara en skola i Täby som har mäktat med en bättre svit.

Annons

Vid länsfinalen av Schackfyran i Östersund var Hedeeleverna de allra vassaste. Sonfjällsskolan vann och nådde hela 471 poäng, ett mycket bra resultat.

– Det gick alldeles fantastiskt bra. Alla eleverna spelade bra samtidigt och det kommer att bli spännande att åka till riksfinalen i Västerås, säger John Carlsson som är fjärdeklassarnas schackmentor.

– Jag brukar åka ner på skolan och träna med eleverna en timme varje onsdag, sen tränar de säkert ganska mycket själva också, säger Carlsson.

Tre elever tog full pott med fem segrar. Det var Lovis Johansson, Alva Hedström och Jim Ryder-Blind.

– Det viktigaste är ändå att alla som finns på klasslistan kan vara med. Om det är någon som inte deltar eller är sjuk så sjunker genast möjligheterna till en hög totalpoäng, förklarar John Carlsson.

Inför finalerna kommer eleverna nu att börja spela med schackklocka då sådan används då. Det är något som krävs då det brukar vara drygt 100 klasser som deltar i finalerna och väldigt många matcher ska spelas.

– För vår det gäller det att börja samla pengar till resa, mat och boende. Det brukar gå bra här i Hede då bybor och företagare gärna ställer upp, säger John Carlsson som själv brukar ha ett bord med ett schackbräde uppställt utanför ICA där vem som helst kan få mäta sig med honom mot ett litet bidrag.

I länsfinalen deltog även Furulundsskolan från Lillhärdal. De slutade på en fin åttondeplats om än en bit från topp fyra vilka kvalificerade sig till riksfinalen.

Annons