Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Långå har fisket vårdats i 300 år

/

Under 300 år har Långåborna värnat om sitt fiske och vårdat det ömt. 15 maj 1716 hävdade Långåbönderna sitt fiske västerut vilket finns dokumenterat från Hede tingslags häradsrätt.

Annons

På jubileumsdagen för händelsen höll Långå fiskevårdsförening ett ordinarie styrelsemöte. Den här gången avslutades mötet med en middag i stället för med en kopp kaffe.

– Vi uppmärksammar händelsen för att hedra alla som arbetat med att vårda fisket i Långå genom århundradena, säger Helge Jonsson, ordförande i Långå FVOF.

Fisket har haft betydelse i alla tider, tidigare var det en viktig del i försörjningen och ett säkert sätt att få god och näringsriktig mat på bordet. Husbehovsfisket dominerade långt in på 1900-talet men nu är det en liten del av fisket i Långå.

– Nu är det mest fritids- och sportfiske som gäller för såväl ortsbor som besökare, berättar Jonsson.

– Att fisket har hävdats och vårdats här i Långå under ´300 år innebär att vi har en värdefull tillgång på ursprunglig ädelfisk i friska vatten.

Nu räknar Helge Jonsson med att närmare 50 personer är engagerade på något sätt för att hjälpa till att hålla fisketraditionerna vid liv och Helge berättar att de uppmärksammas även på riksnivå.

– Tidskriften "Flugfiske i Norden" var valt Långå som destination för en av sina resor. Det är ett erkännande som vi är glada över och vi ägnar vår tacksamhet åt alla som skött om fisket här genom åren så att det tål att jämföras med de bästa, säger Helge Jonsson.

Annons