Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Slå samman stiften och använd resurserna lokalt i Svenska kyrkans försmlingar

/

Annons

l Östersundsposten 12 januari 2016 kan man läsa att stiftsstyrelsen med Biskopen Eva Nordung Byström i spetsen föreslår att Härjedalens fyra församlingar slås samman och bildar ett pastorat. Nu har stiftstyrelsen fattat sitt beslut. Senare skall det konfirmeras av stiftsfullmäktige. Där blir det ingen förändrig eller återremiss av ärendet, tro mig. Som skäl framförs försämrad ekonomi till följd av befolkningsminskning, underhåll av kyrkobyggnader, begravningsväsendet. Begravningsväsendet belastar inte kyrkans ekonomi.

I dessa dagar lever vi med att enheter inom stat och kommun skall bli större, bärkraftigare. Det är dagens lösen på aktuella problem. l vårt fall utlovar biskopen inga personella förändrigar. Så varför denna klåfingrighet? Störningar i fungerande arbetslag. Vem har initierat denna förändring? Har någon ur stifstyrelsen bemödat sig om att besöka oss i vårt arbete och tagit del av hur vi fungerar?

Jag har inte ens sett vår egen representant i styrelsen, Leif Nilsson, Ytterhogdal, hos oss i Hedebygden på besök för att bli informerad om vårt arbete och verksamhet. Ändå tycks han veta att sammanslagning är det bästa för oss. Hans ställningstagande och beslut i stiftstyrelsen har han inte förankrat hos oss.

Men om nu sammanslagningar är det som står till buds för att lösgöra kapital så kanske Kyrkan skall gör som så många gånger förut: kopiera statens organisation. 1974 bestämde staten att Härjedalen skulle utgöra en kommun. Så blev det. Blev det bra? Många "skavsår" finns det än.

Nu föreslår staten att de fyra nordligaste länen utgör en regjon. Kanske Svenska Kyrkan skall gå samma väg. Behöver vi Härnösands stift? Sammanslagning med Luleå? Hur mycket resurser skulle i så fall frigöras till gagn för verksamheter i bygderna? Stiftsfullmäktige, detta transportkompani, blir överflödigt. Ett flertal tjänster inom administration likaså, så klart, liksom biskop.

Det skulle väl inte kännas bra, eller fungera bra? Så känns det nu ute hos oss i berörda församlingar. Vi har protesterat mot detta hela tiden sedan frågan kom på tal.

Överkörd är ordet.

För övrigt blir det här min sista mandatperiod. Jag har både syn, hörsel och förstånd i behåll, så en fortsättning hade jag kunnat tänka mig, särskilt med tanke på hur väl vår församling fungerar. Men inte med de förutsättningar som kommmer att erbjudas mig hädanefter som förtroendevald.

Vemdalen 18 februari 2016

Tage Fjellner, fullmäktigeledamot i Hedebygdens församling

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons