Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Framgångsrikt sikfiske ger rödingen livsrum

/
  • Per-Ola Persson är kvalitetsansvarig för Långåfisket. 
  • Per-Arne Holt-Seeland är en av Nordens främsta experter på området.  
  • Allan Blomkvist i Långå anlitas som projektledare. 

Grundsjöprojektet, som drivs för att bevara den berömda Grundsjörödingen på plats i Grundsjön i Långå, har genomförts med mycket gott resultat. 3 ton prima sik har landats, vilket innebär att ungefär 6 000 sikar har fått ge plats åt den hotade rödingen. Årets resultat överträffar tidigare års.

Annons

Det är Fortum Renewables Energy, länsstyrelsen, Härjedalens kommun och Långå Fiskevårdsförening som driver projektet sedan tio år med avsikt att minska antalet sikar i Grundsjön för att ge Grundsjörödingen bättre villkor att överleva i kraftmagasinet. Vid kraftutbyggnaden av Mittån för elproduktion tilläts överledning av vatten från Övre Särvsjön. Det ledde till att sik invandrade därifrån och hotar nu Grundsjörödingen eftersom sik och röding konkurrerar om maten. Rödingrommen förstörs även av isen när magasinet tappas på vatten. För att hantera problemet satsar man därför på stödodling med rödingyngel och reduceringsfiske efter sik. Erfarenheterna är positiva.

– Vi har fiskat sik med djupnät under drygt två veckor och det har gett mycket bra resultat, berättar projektledaren Allan Blomkvist i Långå. Vi bytte metod ifjol och övergick från storryssja till djupnät och det har gett den effekt vi ville ha, säger han.

Fiskerikonsulenten Per-Arne Holt Seeland anlitas som expert i projektet och är mycket nöjd med årets resultat. Han är en av de främsta på området och anlitas både i Sverige och hemlandet Norge för liknande projekt. Förutom själva fisket ägnar han sig åt att ta prover och i år noteras att K-faktorn, för öringen i Grundsjön, det vill säga förhållandet mellan längd och vikt, har ökat kraftigt. Det ses som ännu en viktig vinst av projektets verksamhet. Bland andra noteringar rapporteras om kraftig tillväxt av abborre med vikter runt 1,5 kilo eller mer.

Annons